Första cd:n från Daniel Karlsson Trio

 

 

I dagarna släpper Daniel Karlsson Trio debut-cd:n Das Taxibåt. Så här säger man i ett pressmeddelande:

 

Det är äntligen dags för Daniel Karlsson Trio att begå tillplattad debut. Äntligen må vara slitet men det måste stå så ändå eftersom Daniel och jag faktiskt har pratat om att göra den här skivan sedan 2003. Det året vann Oddjob, där Daniel Karlsson är en av fem medlemmar, en Grammis för sitt självbetitlade debutalbum.

Och precis som Oddjob gjorde den gången när de förnyade den svenska jazzen med sin entré från ett lite oväntat håll visar Daniel Karlsson och hans medmusikanter, basisten Kristian Lind och trumslagaren Fredrik Rundqvist, på sin första skiva prov på ett litet annorlunda sätt att hantera det klassiska pianotrioformatet.

Som av en händelse hänger den där grammisplaketten idag i aktern på Bellona, en av Daniels taxibåtar. För Daniel Karlsson är inte bara en av vårt lands allra mäktigaste pianister, han är också en av den stockholmska skärgårdens styva taxibåtsskeppare.

Plattan är som sig bör inspelad på plats i den stockholmska skärgården, närmare bestämt på Runmarö under några hektiska dagar i mars 2013.

DanielKarlssonTrioDasTaxibat

I dagarna har vi släppt första singeln, den heter förstås ”Das Taxibåt”… Daniel och jag fick för oss att det skulle vara en bra idé att ta en massa stillbilder från en tur med Bellona, skärgårds- och stockholmsbilder, och sen klippa ihop en video av dem.

Vi började en morgon i tjocka från Sollenkroka brygga och avslutade dagen med att vid halv-tiotiden på kvällen driva på Riddarfjärden efter att en bränsleslang gått av… och efter att ha smällt av sådär 7000 bilder.

Resultatet blev så här… En heldag på sjön i en klassisk taxibåt från 70-talet komprimerad till dryga fem minuter lätt surrealistisk taxibåtsvideo. http://www.youtube.com/watch?v=zLTSMiuugj4

Väl bekomme!

/Göran Petersson

Pianisten och kompositören Daniel Karlsson, född 1973 i Värmland, är en av Sveriges mest etablerade jazzmusiker. Genom åren har Daniel hörts tillsammans med svenska storheter som Lisa Nilsson, Viktoria Tolstoy, Jeanette Lindström, Rigmor Gustafsson, Lennart Åberg, Andreas Pettersson med flera och också med internationella stjärnor som Ernie Watts, Peter Erskine och Till Brönner. Daniel är en av fem medlemmar i Oddjob, en av den svenska moderna jazzens viktigaste grupper.

Förutom egna trio-släppet, releasespelning 2/9, är Daniel i höst aktuell i flera
sammanhang: På Europa-turné med Magnus Öström Band under september och oktober.

I oktober släpper Oddjob sin fantastiska barnplatta.

Nya kvartetten KIOSK som består Daniel Karlsson, Karl-Martin Almqvist, Christian Spering och Peter Danemo släpper sin första gemensamma skiva i november.

PS. Vi har efter mycket funderande bestämt oss för att inte släppa Das Taxibåt till streaming-tjänsterna utan endast som fysisk CD och som download.