Från Harlem till Söder – Tomas Janzon trivs på båda ställena

TomasJanzonTrio2009
Tomas trio: Jeff Littleton, Albert ”Tootie” Heath och Tomas Janzon (Privat foto)

Tomas Janzon är hemma på Söder igen. 19 år efter att han flyttade till U.S.A. delar han fortfarande ganska broderligt sin tid mellan New York och Stockholm.

– Trots att jag har bott så länge i USA så har jag hela tiden varit inriktad på att också jobba i Sverige. Jag har verkligen inte glömt varifrån jag kommer.

Nej, det krävs inte så mycket för att Tomas ska ta flyget hem till Stockholm. Han kommer hem två – tre gånger om året, ofta på våren och hösten och gärna bara för ett par jobb om dom är bra.

Tomas kom till Los Angeles 1991 för att studera gitarr för Joe Diorio, och han blev kvar där ända till maj 2010. Då var det dags att röra på sig, och han lastade sin Nissan-van med lösöre och instrument, och gav sig ut på en omvänd Route 66-resa.

Tomas_cd_inset_liten
Inlagan till Experiences – en resdagbok från Route 66 (klicka för större bild)

Tomas hade precis gjort färdig musiken till Experiences, som färdigmixad och klar låg på en hårddisk under resan längs den mytomspunna vägen, en resa som skulle kunna fylla en egen artikel. På vägen besökte han de gamla jazzdistrikten i Kansas City vid 18th Street och Vine, där Musicians Unions gamla hus finns kvar, och i S:t Louis hade Jazz Educators Network en konferens där Tomas deltog några dagar innan de sista 150 milen till New York.

– Jag hyrde rum hos en bekant i Brooklyn en tid, men när det inte funkade så bra längre så hade jag turen att hitta ett rum med delat kök och bad på 130:e gatan i Harlem. Det är i ett av de klassiska brownstone-husen från slutet av 1800-talet, med lövträd på gatan och på gården, och parkeringsplats dessutom.

Definitivt mindre än det stora huset i Los Angeles, men placerat mitt i händelsernas centrum för, som Tomas konstaterar, det händer alltid något intressant i Harlem.

I New York blev också Experiences helt klar, och kunde släppas i september 2010.

På skivan spelar Tomas med legendariske trumslagaren Albert ”Tootie” Heath, basisten Jeff Littleton och pianisten/organisten Art Hillery.

TomasJanzonQuartet_small
Kvartetten: Art Hillery, Tomas, Tootie och Jeff (Privat foto)

Hur kom skivan till?

– Idén föddes när jag gjorde några triospelningar med svenska musiker i Stockholm i maj 2009. När jag sedan kom hem till Los Angeles satte jag ihop trion med Tootie och Jeff Littleton. Vi gjorde en del konserter i L.A.-området, senare blev vi bokade på The Kitano i New York, och så följde en turné i Sverige. Hemma i L.A. blev det dags att gå in i studion.

Tomas menar att man ofta gör en skiva först och drar på turné med den, men han ville göra tvärtom.

Experiences fick distribution via Naxos, och kom med i deras jazzklubb Jazz Society under hösten, så det blev att skicka över en jättelåda med cd-skivor.

I sommar ska Tomas soloturnera i några svenska kyrkor, med sin klassiska gitarr och programmet Från Bach till jazz.

–Det är en annan sida av mig som också är viktig, alltid en utmaning att spela sologitarr.

Tomas har en solid bakgrund i den klassiska musiken också. Redan som 12-åring spelade han cello i Bachs Kunst der Fuge i S:t Eriks Kyrka i Sollentuna, och han har en Masters-examen i klassisk gitarr.

– Alla musiklärarna i orkestern, och så lilla jag på cello. Det var så nackhåren reste sig när stämmorna började röra sig.

Vad kan den som i sommar besöker någon av dina konserter förvänta sig?

– Man kan förvänta sig improvisationer över klassisk musik, folkton och jazzmelodier. Jag inleder med Bachs Preludium till a-moll-sviten, där finns Kristallen den fina, och ett par av mina egna kompositioner.

Olle Hernegren

Fotnot:

Tomas konsertprogram:

17 juli kl 19
Markims kyrka, Vallentuna

22 juli kl 20
Högalidskyrkan, Stockholm

3 augusti kl 19
Järfälla kyrka, Stockholm