Fred Lonberg-Holm släpper lp med svenska musiker

seval_iknowyou_bl

Chicagocellisten Fred Lonberg-Holm är i Sverige mest känd som medlem i Vandermark 5 och Peter Brötzmann Chicago Tentet. Minder känt är kanske att han sedan 2008 har gruppen Seval tillsammans med svenska musiker. Nu kommer gruppens första skiva i know you, en lp tryckt på blå vinyl utgiven på Chicagoetiketten 482 Music. Den digitalt lagde lp-köparen får även en nedladdningskod för mp3-versioner.

I I mars reser Seval på turné i Skandinavien och till London.

Det var i samband med att Fred besökte Sverige för ett framträdande på Hagenfesten 2008 som sångerskan Sofia Jernberg föreslog att de tillsammans skulle spela hans musik med en ensemble hon satt samman. Seval fick sin premiär på Glenn Miller Café och innehåller, utöver Fred och Sofia, David Stackenäs (akustisk gitarr), Patric Thorman (kontrabas) och Emil Strandberg (trumpet).

Så här beskriver gruppen musiken:
”Musiken Seval spelar utgår från sånger Fred har skrivit både text och musik till och framförs av vad man skulle kunna kalla för en kammarjazzgrupp. Sångerna är navet i musiken, men de öppnar sig genast åt alla tänkbara håll.”

Och detta tyckte OJ:s recensent Ulf Olsson om Sevals spelning på Hotell Hellsten i september 2010:

Kammarmusik: försiktig, nästan blyg i sin förförelsekonst, men sakta tar den över ljudrummet. Och Lonberg-Holm tycks ha fingrar som kan trolla med musiken – och locka fram det bästa ur de han spelar med. ”

RELEASETURNÉ
15/3 Lilla hotellbaren (Scandic Malmen), Stockholm
16/3 Det poetiske bureau, Köpenhamn
17/3 På besök, Malmö
21/3 Hotell Hellsten, Stockholm
22/3 Mono, Oslo
23/3 The Vortex, London
24/3 Brötz Now, Göteborg