Fredrik Lindborg och Pawel Lucki årets Gavatinstipendiater

Text: Patrik Sandberg Foto: Örjan Furberg

Saxofonisten, kompositören och arrangören Fredrik Lindborg tilldelas ett stipendium ur Laila och Charles Gavatins Stiftelse för Jazzmusik 2023. Prissumman är på 90.000 kr.

Motiveringen lyder: ””Fredrik får stipendiet för sitt musicerande i en melodisk och hårdsvängande musikstil, som gjort honom till en framträdande solist samt för sitt personliga uttryck och fria öppna attityd i alla musikaliska genrer”.

Även ljudteknikern Pawel Lucki tilldelas ett stipendium på 90.000 kr. Han får priset ”för sin skickliga, kreativa riggning och mixning och för all sin vänlighet och uppmärksamhet med underfundig humor, under tusen och åter tusentals konserter på Fasching”

Prisceremonin ägde rum tidigare kväll på Fasching i samband med tidningen JAZZ (Orkesterjournalens) 90 års fest.

Fredrik Lindborg berättade efter ceremonin om sitt första möte med Pawel : – Jag praoade på Fasching när jag gick i åttan hos Pawel. På den tiden hade Fasching lunchjazz så jag och min kompis skolkade ,som jag minns det flera veckor i sträck och tog oss från Fisksätra in till stan för att tjata på Pawel. Till slut gav han med sig och vi fick hjälpa till att dra kablar och sen satt vi och lyssnade på jazz hela kvällen i två veckor. Efter det fick jag komma in bakvägen i flera åres tid så helgerna spenderades med Pawel på Fasching. Han var väldigt uppmuntrande och fick mig att våga gå upp på scenen och spela när det var jam och presenterade mig för en massa musiker. Jag blev väldigt förvånad att jag fick detta fina pris, känner mig oerhört hedrad…

-En stor ära, extra kul att jag som ljudtekniker uppmärksammas, det är väldigt sällan vi får denna uppmärksamhet. Jag började själv arbeta på Fasching under 1970-talet med lite allt möjligt, först runt mitten av 1980-talet så började jag som ljudtekniker på klubben. Innan dess hade jag spelat in konserter med min kassetbandspelare, ofta på musikklubbarna i Gamla Stan. Min första tid med kopplingar till jazzen var annars att jag blev anlitad som fotograf.

Lucki har bl a bidragit med foton till skivor med Tomasz Stanko, Edward Vesala, Birka. Rena Rama, Nils Landgren m fl (red.anm).

Gavatinstiftelsen tillkom efter insikten om de usla ekonomiska villkor även många av de mest begåvade jazzmusikerna arbetar under och 1990 utdelades det första stipendiet till pianisten Knud Jörgensen. Tidigare pristagare och mer om stiftelsen här: gavatinstiftelsen.se

Patrik Sandberg

 

 

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54329) [1]=> int(54209) [2]=> int(54321) [3]=> int(51323) [4]=> int(54305) [5]=> int(54353) [6]=> int(54325) [7]=> int(50803) [8]=> int(54013) [9]=> int(54382) }