Fredrik Ljungkvist tilldelas Gullinpriset

Foto: Miki Anagrius

Saxofonisten, klarinettisten och kompositören Fredrik Ljungkvist tilldelas årets Gullinpriset.

”Unikt med Fredrik är att han kan uttrycka sig fritt musikaliskt i vitt skilda genrer utan att förlora sin personlighet; han snarare tillför näring och nya infallsvinklar”, skriver Lars Gullin Sällskapet, som delar ut Gullinpriset, i sin motivering. ”Han är en sann utvecklare av musik, oavsett sammanhang, som rör sig bekvämt mellan bekant traditionell jazz och det totalt fria uttrycket.”

Stort grattis Fredrik!
– Tack! Väldigt kul!
Vad har Lars Gullin betytt för dig?
– Han har betytt väldigt mycket för mig som rörblåsare; hans omisskännliga sound och det naturliga tonspråket samt hans okuvliga uttryck; det lyriska och sårbara. Går inte komma undan honom när man spelar barytonsax. Naturligtvis har han också varit en stor inspiration för mig som kompositör.
Varför satte han så stora avtryck både internationellt och här hemma tror du?
– Det var nog för det okonstlade och ärliga uttrycket, samt det unikt personliga när det gäller hans kompositioner som går rakt in i hjärtat.
Favoritkomposition bland Gullins alla kompositioner?
– Har länge varit Aesthetic Lady. Fantastisk komposition och magiskt solo av Lars. Det finns ju så många bra melodier som han skrivit. Vilken låtskatt!
Vad jobbar du med just nu och vad har du på gång?
– Det är lite allmänt skakigt just nu med hela Coronagrejen … Vet ju inte riktigt om turnéer som är planerade kommer att bli av. Ska i alla fall till Norge i helgen och spela med bandet Inland Empire som släpper en ny platta med Kris Davis på piano, men på konserterna i helgen ersätts hon av den engelske pianisten Alexander Hawkins. Jag ska dessutom turnera senare i år med Lina Nybergs Tentet som släpper en ny platta i vår. Lina har ju också mottagit Gullinpriset!

Gullinpriset delas ut i samband med ett par konserter i Sanda kyrka på Gotland den 5 juli. Då kommer Fredrik Ljungkvist att spela tillsammans med Georg Riedel, Jan Allan, Gunnel Mauritzson och Daniel Svensson.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.