Funk for Life ger hopp i Kibera

 

En artikel om Nils Landgren brukar innehålla en katalog över hans många uppdrag och projekt. Vi lämnar det därhän, och koncentrerar oss på ett av dem – Funk for Life.

 OJ träffar Nisse i samband med ett av hans besök i Stockholm. Vi sitter i Kulturhusets café med utsikt över Sergels torg och en julpyntad Drottninggata. Nisse berättar om Funk for Life.

nisselandgren_2.jpg – Jag hade tänkt på vad jag skulle kunna göra för dem som har det sämre än oss, och jag hade skänkt pengar lite hit och dit. När så Läkare Utan Gränser var nya i Sverige, för 16 år sedan, ordande jag en stödgala på Fasching – två utsålda kvällar, och hela behållningen till organisationen. När de hade 15-årsjubileum förra året fick vi ny kontakt, och tanken att göra något mer växte fram.

I den vevan fick Nisse ett brev från en gudson, nybakad läkare och på plats i ett flyktingläger i Darfur. Han berättade om misären och i synnerhet ungdomarnas totala brist på sysselsättning, något som lätt leder till kriminalitet – det finns många som gärna organiserar sådant. Nisse tänkte att musik måste vara ett bra alternativ att erbjuda.

 – Då föddes min idé att ge barnen alternativ så att de skulle kunna få utlopp för sin kreativitet utan att ställa till sattyg. Jag nämnde det för Läkare Utan Gränser, som tyckte att idén var bra och tog den vidare till både Bryssel och Genève. Det resulterade i ett beslut att dra igång ett projekt riktat mot Kibera, en stadsdel i Nairobi och den största slumstan i hela Afrika.

 Läkare Utan Gränser ger lindring och Funk for Life ger hopp

I Kibera bor nästan 1 miljon människor på 2,8 kvadratkilometer.  Misären är djup, det finns inga sanitära installationer, ingenstans att gör av med avfall. Vattnet är dåligt och går bara att hämta på ett enda ställe. Här gör Läkare Utan Gränser ett enormt arbete. Alla som kommer till någon av de tre klinikerna vet att någon kommer att titta på dem under samma dag. Det kan vara 300 personer som kanske väntar 12-14 timmar på behandling. Men alla får vård och all medicin är gratis.

nisselandgren_1.jpg

Så drog det igång, Skolor kontaktades, det ordnades lokal hjälp och resor, logistik och tusen detaljer organiserades.

– Jag kontaktade Yamaha, och de ställde upp med vad de kunde i instrumentväg. Vi var tolv personer som reste dit i september, och vi hade med oss tio akustiska gitarrer, två elgitarrer, en elbas, två tromboner, två trumpeter och två flöjter.

Gruppen träffade barnen på skolorna, musicerade med dem, skänkte instrument och visade hur man spelar. Och barnen fick ljud i lurarna och blev superentusiastiska!

Fortsättning följer…

Gruppen kring Funk for Life reser tillbaka till Kibera under 2010 med fler instrument i bagaget. Och sedan ska projektet utvecklas vidare och flyttas till Kongo-Kinshasa, Sydafrika och São Paolo.

– Nu hoppas vi att fler gör något, avslutar Nils Landgren. Om man har sett, hört och träffat människor i denna misär, och sett att det även där finns en livsgnista, ja då vill man gå vidare.

 

Fotnot
Projektet har också resulterat i en cd med titeln Funk For Life, som kommer i januari. En video blir det också. I bandet finns  Nils på trombon och sång, Sebastian Studnitzky på keyboards och trumpet, Magnum Coltrane Price på bas och sång, Andy Pfeiler på gitarr och sång, Magnus Lindgren och Jonas Wall på träblås samt Robert Mehmet Ikiz och Wolfgang Haffner på trummor.

I april ger sig Funk for Life ut på en månadslång turné i Tyskland, Schweiz, Frankrike, England och Sverige.

Mer om allt detta kan man läsa om på webbplatsen www.funkforlife.com, som i skrivande stund är under uppbyggnad. Där kommer bland annat fotografen Mattias Klums bilder från projektet att finnas.