GAS-festivalen firar femton år!

gas logo

Festivalen startade 1999, då med en stark koppling till Högskolan för Scen och Musik vid Göteborgs Universitet. Sedan dess har festivalen vandrat runt i Göteborg, från konserthus till jazzklubbar, från grönsaksdisken till Järntorget, från Majorna och hamnen till Avenyn och Nordstan. Från kyrkor till Hagabadet, från Feskekôrka till Långgatorna och Göta älv. Årets festival äger rum på Pustervik, Atalante, Göteborgs Konserthus, 3:e Våningen och Nefertiti för att nämna några scener.

 

Bland årets artister märks bl a ett efterlängtat återseende i form av Göteborgs Symfoniker som den 16 oktober framför den tyske kompositören Heiner Goebbles verk D & C från Surrogate Cities. Goebbles har genom åren arbetat mycket med att överbrygga den musikaliska klyftan mellan teater och opera, kanske främst genom sina samarbeten med Tyske författaren Heiner Müller som räknas som en av Tysklands främsta dramatiker under andra halvan av 1900-talet.

Nefertiti får besök av Norska trion elephant9, nu utökade till en kvartett med gitarristen Reine Fiske som till vardags kan ses både i Dungen och Motorpsycho.

Mellan den 15-19 oktober bjuder festivalen på drygt 20 akter på åtta scener runt om i Göteborg. I år samverkar festivalen dessutom mer med det lokala musik- och arrangörslivet.

Mer om festivalen hittar man på www.gas-festival.com.