GEORG RIEDEL, SARAH RIEDEL & NICOLAI DUNGER Cornelis vs Riedel

CornelisvsRiedel

Recenserad i OJ 1-12

GEORG RIEDEL, SARAH RIEDEL & NICOLAI DUNGER
Cornelis vs Riedel

Se här dansar Fredrik Åkare – En visa till Veronica – Rörande ett intermezzo – Á la Taube – En visa till Ellen när hon flyttat hemifrån – Ta hit ett piano! Sa Jan Johansson – Damen med hunden – Ge mej ett kärlekstecken – En visa till Linnéa när hon inte vill vakna hos mig – Lilla regn – Om natten, när stjärnorna dansar – Rosenblad, Rosenblad – När jag var ung och fager – En visa om ett rosenblad – Så räckte mig Iris bägaren – Vaggvisa.

Playground PGMCD67/tid 50 minuter.

Georg Riedel b, Sarah Riedel vo, Nicolai Dunger vo, Jonas Östblom p, Emil Strandberg tp, Fredrik Ljungkvist ts, cl, bcl, Per-Åke Holmlander tba, cimbasso, Christopher Cantillo perc, Reine Fiske g.
Insp i Göteborg 2011.

Betyg 5: •••••

Georg Riedel fick Cornelis Vreeswijks Skrifter i tre band av författaren Jan Erik Vold, som efter mästarens bortgång samlat materialet. ”Kanske var han inte nöjd med dem? Eller inte klar?” funderar Riedel. ”Jag tycker att Cornelis är en fin poet. Om inte alla texter är så fantastiska när man läser dem, så funkar de när man sjunger dem”.

Georg förhandsinformerade om skivan vid en intervju på Ystad-Sweden Jazzfestival i somras, där vi även fick smakprov på de nya kompositionerna vid en konsert. Riedels distinkta och högklassiskt fulländade bas ledsagar oss genom spåren på denna musikaliska poesiresa.

”Jag har gjort en liten visa för det går så bra att dansa då…” är två rader ur Se här dansar Fredrik Åkare som inleder albumet, vilket också innehåller en bok. En underhållande information om Cornelis, Georgs och musikens bakgrund ger boken författad av Klas Gustafsson. Apropå det har Gustafsson också skrivit Ett bluesliv: Berättelsen om Cornelis Vreeswijk.

Läs gärna hans albumtext och Cornelis texter före lyssning, det är en värdefull guide till att bli riktigt god vän med skivan. Den innehåller tolv nya och två äldre kompositioner av Riedel till Cornelis texter. Produktionen har ett högtidligare stuk och är mindre humortillvänd än Cornelis alster brukar vara, men observera att nu är det Georgs, Sarah Riedels och Nicolai Dungers tolkningar som gäller.

De sistnämnda anser jag vara några av de mest uttrycksfulla vissångare vi har. Deras vemodiga röster flätas så fint samman. Med Sarah Riedels tolkningar av t ex Tomas Tranströmer, Nils Ferlin, Pär Lagerkvist, Kristina Lugn och Cornelis Vreeswijk gör hon en stor insats för den styvmoderligt behandlade poesin i skolor, bokförlag och media. Med sin personliga stil och dynamiska röst har hon förnyat jazzsången med lyriskt innehåll. Hon har stor förmåga att förmedla en poetisk text.

Hennes vapendragare Nicolai Dunger med sitt breda register och humor överraskar verkligen. Han har ett stort tomrum att fylla efter t ex Fred Åkerström. Skivan är trevlig och mycket vacker att lyssna på och växer verkligen. Cornelis postuma hälsning Ta hit ett piano! Sa Jan Johansson är en godbit som ger mersmak! ”Genom att smyga in basgången från Visa från Utanmyra, den mest älskade låten från Jazz på svenska, sänder Georg sin personliga hälsning till spelkamraten och vännen Jan Johansson, ”lagom till 80-årsdagen”, läser jag i albumtexten.

Emil Strandbergs trumpet är liksom Fredrik Ljungkvists saxar lyhörda för Riedels musik, och pianisten Jonas Östholm har också känslan. Reine Fiskes gitarrspel, Per-Åke Holmlanders tuba och Christoffer Cantillos slagverk dekorerar färgstarkt med väl avvägd kryddblandning. Dessa sex musikanter saknar jag dock i det annars så generösa bildmaterialet.

Så långt du kan komma skiljer sig Tjechovs Damen med hunden från Vreeswijks dikt med samma namn. Här handlar det om regissören och jazzbalettkoreografen Lia Schuberts pinchertik Tjabo som tyckte om starköl. Georg minns jycken som ”en liten elak jävel”! Damen med hunden går lös på stan är låtens fullständiga namn. Ja, det finns mycket att bli nyfiken på i detta välproducerade och ambitiösa album.

Lasse Seger