Emmanuel Hailemariam – årets J:son-stipendiat

Årets J:son-stipendium går till den 24-årige gitarristen Emmanuel Hailemariam som vid tretton års ålder bytte klassiskt piano mot den elgitarr han fick som premie när han sålde jultidningar. J:son-stipendiet instiftades efter Björn J:son Lindhs bortgång 2013 och går till en ung instrumentalist och kompositör som arbetar genre­över­skridande i Björn J:son Lindhs anda.

Så här löd juryns motivering: ”J:son-stipendiet 2016 går till en sann tonkonstnär med en högst personlig estetik, där episk minimalism samsas med eruptiv spelglädje. För musik som inte låter sig inordnas i så futtiga begrepp som genrer och för ett sound som fångar hjärta och öra.”

Emmanuel Hailemariam är en 24-årig gitarrist och kompositör, utbildad vid Södra Latins utbildning för yrkesmusiker, Skurups folkhögskola och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Han har spelat och turnerat i olika jazz-konstellationer samt med artister inom soul, pop, r’n’b, hiphop och världsmusik såsom Fredrik Kronkvist, Kristian Persson Elements, Jonathan Johansson, Seinabo Sey, Oskar Linnros, Madi Banja och LÈON. Som kompositör har samarbeten tagit honom till Los Angeles och Bangkok.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.