Boka i tid för jazzvecka på Åsa Folkhögskola

Sven-grupp-

I början av augusti arrangerade Åsa Folkhögskola i Sörmland för fjortonde året i rad en jazzvecka med improvisation- och ensemblespel. Skolan är belägen i Sköldinge, mitt emellan Flen och Katrineholm på ca två timmars bilavstånd från Stockholm.

Kursen är omåttligt populär och de fyrtio platserna blir i allmänhet bokade redan första anmälningsdagen i januari, sju månader innan kursen tar sin början. Till kursen söker sig musikintresserade i alla åldrar – tonåringar och sedan hela vägen upp i ganska hög ålder.

Eleverna fördelas på fem olika grupper utan uppspelning. Istället sker fördelningen efter de uppgifter som de intresserade lämnar om sina erfarenheter på anmälningsblanketten. Om någon justering behöver göras på grund av olikheter vad gäller musikerfarenhet så sker det smidigt redan första dagen.

Vid årets kurs var elevernas kunskapsnivå hög och det märktes tydligt att många varit med tidigare i olika jazzsammanhang. Ett krav är förstås att visst instrument- och improvisationskunskap uppvisas av de sökande.

Varje grupp har en lärare som leder gruppen under veckans gång och tar fram lämpligt musikmaterial, sköter övningar samt undervisar i notläsning, harmonik och rytmik. Varje kväll gör sedan varje grupp en uppspelning och demonstrerar vad som utförts under lektionspassen på dagen.

Redan första kvällen endast efter ett par timmars spelande gjorde grupperna var sitt framträdande i den största salen inför övriga elever och lärare. Lektionsrummen är olika stora och i varje rum finns ett piano.

Grupperna har i år bestått av trumpetare, trombonister, saxofonister, en klarinettist, gitarrister, pianister, basister och trumslagare.

Huvudlärare och kursens initiativtagare är saxofonisten Ola Halvarsson som vid sin sida har trombonisten Sven Berggren, pianisten och hornisten Petter Karlsson, basisten Roine Uddfeldt och batteristen Bosse Söderberg. Som synes ett välrenommerat jazzgäng med vida pedagogiska erfarenheter.

Roine-grupp-

Musikunderlaget är i huvudsak modernt med melodier från 1940-talets bop- epok fram till dagens välutvecklade modernistiska kompositioner. Vid två övningstillfällen cirkulerar lärarna bland grupperna och undervisar i sina specialområden. De ger då speciella tips i harmonik, ackorduppbyggnad, rytmik och meloditolkning med improvisationer.

Ett uppskattat inslag är lärarkonserten där tenorsaxofonisten Nisse Sandström medverkade med egna kompositioner och arrangemang för gruppen. Nisse Sandström deltog även under en dag i undervisandet med råd och dåd. Roine Uddfeldt hade för sin grupp skrivit ut några kompositioner av Tommy Flanagan.

Några inte helt lättspelade melodier som det övades på under ett antal pass. Några elever hade med sig egna kompositioner som i viss mån bearbetades av grupperna och sedan användes som fina övningsexempel i både ensemblespel och improvisationsteknik.

Flera av deltagarna har varit med flera gånger och detta har lett till vänskapliga relationer trots att man bor på skilda platser i landet. Tore Strand som är en av rörblåsarna har ett förflutet som saxofonist sedan 1950-talet. Som utmärkt improvisatör delar han generöst med sig av sina kunskaper till de som inte är lika försigkomna på sina instrument.

Populära är också kvällsjammen som brukar hålla på till midnatt eller något längre. Med tanke på att dagarna startar upp med frukost redan 07.30 så är det med viss sömnbrist och kroppslig trötthet som detta rapporteras

Leif Wigh

Fotnot: Även på Visingsö hålls jazzkurser – läs OJ:s reportage därifrån