God spis & cool jazz på Gubbhyllan

BirgitLindbergTriomedFredrikLindborg_ND

Det gastronomiska utbudet på Sthlm Jazz Fest på Skansen var knappast en kulinarisk fullträff. Självklart är det knepigt att laga gourmetkäk på en grusplan. Men säkert minns matälskande festivalbesökare med saknad åren på Skeppsholmen, då sommarens största jazzkalas ännu hette Stockholm Jazz & Blues Festival och grilloset låg tätt utmed kajkanten invid Saltsjön. Det går ju faktiskt att grilla fläskkarré och servera med bakad potatis med krispig sallad även utan alltför omfattande kökskunskaper. Fråga vilken manlig radhusägare som helst.

Långkokt yambalaya med mycket ris och få finesser var förutom varmkorv det enda som serverades på Solliden under Sthlm Jazz Fest. Nere vid Galejan fick man nöja sig med den fullkomligt oglamourösa korven. Och då talar vi ändå om huvudstadens största jazzsatsning under hela sommarsäsongen.

Det fanns dock ett kulinariskt undantag som alltför få festivalbesökare lyckades uppmärksamma. På den anrika lilla krogen Gubbhyllan strax invid huvudentrén kunde man för rimliga pengar få sig en verkligt god matbit, signerad den hyllade mästerkocken KC Wallberg. Laxen var ljuvlig och flanksteken underbar! Samtidigt som Birgit Lindbergs Trio underhöll med cool och finstämd pianojazz.

När Birgit var mycket ung – innan hon flyttade till Norrland och blev musiklärare – gjorde hon stor succé på danspalatset Nalen. Ett traditionsmättat pianospel som hämtade sin näring från amerikanska husgudar. Enligt tillförlitliga vittnesbörd gjorde skön Birgit absolut inte bort sig på det ärevördiga danspalatset, trots mångfalden av mer namnkunniga klaviaturdomptörer.

Därför var det mycket glädjande att höra hennes fina och inkännande spel på Gubbhyllan, tillsammans med betryggande duktiga spelkamrater som gitarristen Anders Färdal och basisten Filip Augustsson. Bra solister fanns till all förnöjelse också på gästlistan. Exempelvis den utomordentligt välspelande tenoristen Fredrik Lindborg.

Kombinationen god spis och cool jazz är svårslagen.

Leif Domnérus

Reds kommentar: Jo, det ska stå flankstek – en mör och fin bit av nöt, men inget som man hittar i den genomsnittliga köttdisken.