Göran Levin är död

GoranLevin FotoRolfOhlsson

Göran Levin, Göteborg, har avlidit vid en ålder av 71 år. Göran var aktiv inom jazzen hela sitt liv, och saknaden efter honom är stor.

– Jag kan inte tänka mig en starkare eldsjäl än vad Göran var för jazzen, säger Björn Samuelsson till OJ. Björn efterträdde 2010 Göran Levin som producent för Bohuslän Big Band.

– Han var med och byggde upp klubbar och skapade nätverk. Han arbetade för det som då hette Musik i Väst, och han fick i början på 90-talet på sitt bord att bygga upp Bohuslän Big Band, från att ha varit en blåsorkester till ett professionellt heltidsstorband.

Görans Levins målsättning var att bygga upp ett storband med en sådan pondus att ingen skulle komma på tanken att lägga ner det. Det lyckades han med.

Själv var Göran självlärd trumslagare och spelade på professionell nivå i grupper som Åke Johansson Trio, och under en period hade han tillsammans med en kollega ansvaret för jazzklubben Nefertiti i Göteborg. Under åtta år hade Göran hand om jazzklubbens konstnärliga programverksamhet och marknadskontakter mot media och myndigheter.

– Idag har vi också glädje av de många kontakter Göran hade, berättar Björn. Han byggde relationer med våra många gästartister, han hämtade dem på Centralen eller Landvetter, umgicks med dem och skapade starka personliga band med artister som Steve Swallow, Carla Bley och Lew Soloff. Göran hade värme, och han tog sig alltid tid när man ville prata. Han var en fantastisk inspiratör för väldigt många.