Gösta Linderholm har avlidit

Foto: Svenskt Visarkiv

Gösta Linderholm (1941-2020)

Musikern, kompositören, författaren och målaren Gösta Linderholm har avlidit.

Karriären inledes som klarinettist i dixiebandet Jazz Doctors 1960 där han även var kapellmästare. 1969 gick Linderholm över till Sveriges Jazzband, där bland andra trumpetaren Eddie Bruhner ingick. Genombrottet kom med låten Brittas restaurang. I början av 70-talet satsade han på en solokarriär, debuten skedde 1973 med albumet In kommer Gösta (Metronome) vars albumtitel var lånad av en av proggbandet Philemon Arthur and the Dungs låtar. In kommer Gösta sålde väldigt bra och resulterade i en guldskiva. Hiten Rulla in en boll och låt den rulla är en annan sång som förevigt kommer att bli förknippad med Gösta Linderholm. Linderholm lämnade Sveriges Jazzband 1974 men återkom ofta genom åren som gästartist.

1976 medverkade han på barnskivan Bananskiva (Metronome), som Linderholm gjorde tillsammans med Fred Åkerström med texter av Lennart Hellsing. Linderholm skrev även musik till filmen Rasmus på luffen (1981) där han även medverkade som karaktären Sju-Attan. Cornelis Vreeswijk var en annan vissångare och trubadur Linderholm samarbetade tätt ihop med i perioder under sin karriär

År 2018 gav han ut sina memoarer In kommer Gösta: minnen jag minns och en del jag helst vill glömma. 2020 tilldelades Linderholm Nils Ferlin-Sällskapets trubadurpris.

Så sent som i november förra året framträdde Linderholm i gruppkonstellationen Gösta Linderholm & The Trad Brothers och i december höll Gösta Linderholm och Robert Wells en konsert ihop på Engelen i Stockholm.

Gösta Linderholm blev 79 år och avled efter sviterna av en stroke den 29 december i Strängnäs.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.