Gränslöst av Svante och Trio-X i Karlstad

SvanteHenrysson_TrioX_1_OH

Ett spännande möte fick publiken på Arenan i Karlstad vara med om en onsdagskväll i maj. Cellisten Svante Henryson, tillfälligt hemma från sin exil i Nordnorge, kom på besök med Trio-X, improvisationsgrupp från Uppsala.

Att Svante Henryson är en kreativ och nyskapande musiker är välbekant, och han har en sällsynt bred bakgrund – till exempel var han redan som tonåring medlem i Oslo Filharmoniske Orkester – och han är verksam inom jazz, klassiskt och rock. Denna bredd märks i låtval, kompositioner och framförande, där hans cello låter som en cello, eller som nästan vadsomhelst, bland annat tack vare en uppsättning elektronik som används sparsmakat.

 

Samma fria attityd präglar Trio-X, och gruppen har sedan starten 2002 spelat tillsammans i många olika sammanhang. Här finns pianisten Lennart Simonsson, basisten Per V Johansson och trumslagaren Jocke Ekberg.

Tillsammans spelar man mest kompositioner av Henrysson, samt en del annat. Till den senare kategorin hör Bobby Erikssons Utskärgård, som får ett stormigt temperament. Till Henryssons kompositioner hör Sore Feet Blues, en gungande blues där kammarmusiken förenas med de klassiska tolv takterna.

Kvällen är också inspirerad av orientaliska skalor och av klassisk musik, till exempel barockens chaconne, som får möta bluesen i en duo med Henryson och Ekberg.

SvanteHenrysson_TrioX_5_OH

Det blir en kväll präglad av infall, influenser från oväntade håll och många spännande tillfällen då genrerna möts och löses upp.

Text & foto: Olle Hernegren


Arenan, Karlstad 18 maj 2011
Svante Henryson och Trio-X
Svante Henryson cello, Lennart Simonsson p, Per V Johansson b, Joakim Ekberg dr

 

Fotnot:

Konserten arrangerades av Karlstads Kammarmusiksällskap, och hade bara föreningens inbjudan till Carlstad Jazz spritts bland dess medlemmar så hade nog jazzpubliken också dykt upp, för här spelades musik som gick över eventuella gränser mellan jazz och klassiskt.

OJ uppmärksammade i höstas Svante Henryssons verksamhet som artist-in-residence i nordnorska Kåfjord.
Följ Svantes norska öden och äventyr på hans blogg.

SvanteHenrysson_TrioX_4_OH