Grammis till Oddjob och Tonbruket

Grammis14 Tonbruket

Basisten Dan Berglunds Tonbruket tog hem sin tredje Grammis vid onsdagskvällens (19/2).Grammisgala på Cirkus, Stockholm. Det är för albumet ”Nubium Swimtrip” (ACT) gruppen tilldelas priset Årets jazz.

Tonbruket vann även i den kategorin 2010 och 2011. Övriga medlemmar i Tonbruket är Martin Hederos klaviatur, Johan Lindström gitarr och Andreas Werliin trummor. Övriga nominerade i jazzkategorin var Jonas Kullhammar Quartet, Goran Kajfes Subropic Arkestera, Edda Magnason och Nils Landgren Funk Unit.

OJ:s utsända Patrik Sandberg träffade gruppen direkt efter galan på Cirkus.

En mycket lycklig trio (Andreas Werliin är inte på plats pga pågående turné med frun Mariam Wallentin) utbrister i ett gemensamt lyckotjut – Yes det blev en hattrick! – Vi har ju vunnit i kategorin. jazz tre år på raken nu! Det känns stort, riktigt stort utbrister Martin Hederos, man är oerhört ödmjuk inför priset, varje år tänker vi det är helt kört med tanke på den tuffa konkurrensen med alla fantastiska musiker

– Hur stort är det att vinna Grammis jämfört med Gyllene Skivan?

– Att vinna Grammis i dignitet är ungefär som Östergötland, att vinna Gyllene Skivan är som Universum utbrister Dan i ett nöjt skratt.

TonbruketNubiumSwimtrip

 

Planer nu och framöver? – Just nu är vi mitt i en pågående Sverigeturné, senare i höst i oktober kommer vi spela i ett ännu hemligt projekt på Dramaten. – Vi hoppas på ännu mera live gig, men vi ska inte klaga flinker Martin in. Johan tillägger – Det känns som vi utvecklats ännu mer nu under Ane Brun turnén. – Ja det känns verkligen att vi har ett grymmt set med ”Nubian Swimtripp”flinker Martin in.

Tre av er (Andreas, Dan och Martin) har ju även nyligen varit ute med Fire Orchestra? – Ja det var helt fantastiskt, verkligen skitkul säger Dan. – Vi ska spela på Roskilde festivalen i sommar med detta band och visst kan man finna samma energi och uttryck i Fire som i Tonbruket ..absolut flinker Martin in, min ”noise” duell med Sten Sandell glömmer jag inte i första taget.

Oddjob vann kategorin Årets barnalbum med ”Jazzoo” (Headspin)

Grammis14 Rusktrask Goran

I denna kategori var bland andra även Georg Riedel och Sarah Riedel med Norrbotten Big Band nominerade.

Goran Kajfes och Per ”Ruskträsk” Johansson från Oddjob var på plats och var överlyckliga.

Jazzoo

 

-Vi är verkligen supernöjda med musiken på ”Jazzoo”.

Responsen när vi uppträtt live med en VJ har varit överväldigande, upplevelsen att det funkar för barnen och deras reaktioner är ovärderliga säger Per. – Skivan är ju som fansen känner igen Oddjob fast med kortare solon bara så det inte blir för svårt för barnen. – Vi har en modern touch i ljudbilden, men retrokänslan finns där, influenser från andra barnjazzkompositörer som Bernt Ernryd, Georg Riedel och Jojje Wadenius är närvarande vilken jag tror påverkat den fina responsen säger Per.

_- Att illustrera ”glad” och ”farligt”för barnen i en finurlig Ornette Coleman slinga när en kängru hoppar tex ger sådan energi och glädje. – Återigen vi var verkligen supernöjda med musiken och inspelningen som ägde rum i Janne Robertssons (trummor) studio.

Goran flinker in – Vi ska ta ”Jazzoo” projektet till Tyskland en sväng senare i vår. Vi kommer uppträda under Elbjazzfestivalen i Hamburg i slutet på Maj bland annat

Text & foto: Patrik Sandberg