Guldnålen 2022 till Anna-Lena Laurin

Text: Patrik Sandberg Foto: Nadja Hallström

Föreningen Jazz i Malmö har beslutat att tilldela hedersutmärkelsen Jazz i Malmös  Guldnål 2022 till pianisten & kompositören Anna-Lena Laurin med motiveringen:  ”En naturbegåvad och passionerad kompositör och pianist, med ett starkt konstnärligt och eget uttryck. Med ett tonspråk som gett henne en plats bland konstformens främsta. Allt är musik för Anna-Lena och det är en förmån att få lyssna på allt som hon berör, skapar och tonsätter.”

Guldnålen  delas årligen ut till någon som gjort särskilt kreativa och innovativa insatser för att främja jazzen i regionen.  Prisceremonin skedde i samband med en konsert nyligen på Palladium med musik från Laurins långa, breda och framgångsrika karriär. I ensemblen hördes bland andra Anna-Lena Laurins make, trumpetaren Anders Bergcrantz, döttrarna , sångerskorna Iris Bergcrantz  och Rebecca Bergcrantz.
Pristagaren startade sin bana som jazzpianist och sångerska men verkar numera främst som klassisk tonsättare med tyngdpunkt på symfonisk musik.
Genom åren har  Anna-Lena Laurin komponerat på beställning för högt framstående orkestrar, solister, dirigenter såsom Kungliga Filharmonikerna, Malmö Operaorkester, Norrlandsoperan, Helsingborgs symfoniorkester, argentinska Orquesta Sinfónica Municipal de Mar del Plata, Sveriges Radio, Håkan Hardenberger, Göran Söllscher och Nisse Landgren, för att nämna några.
Flera av Anna-Lena Laurins verk har fått motta priser och utmärkelser. Bland annat utsågs hon till Composer of the Year #2 på The 37th Annual Jazz Station Awards/The Best Jazz of 2015 i Los Angeles. 2013 tilldelades hon Sveriges Radios prestigepris Jazzkatten i kategorin Årets Kompositör. Hennes ”Concerto for Flute, Strings and Harp” och ”Concerto for guitar” nominerades av SMFF till ett av de mest betydande verken i Sverige åren 2011 och 2016.
2014-16 var Laurin Composer in residence hos Camerata Nordica och 2018 hos Sinfonietta Riga.
Hennes musik finns presenterad på 16 inspelningar, varav flera är porträttalbum.
– Att ha rönt så stor framgång i så olika genrer gör Laurin unik. Hon har heller ingen traditionell kompositionsutbildning  i den klassiska världen. Det gör ju henne mer fantastisk och ovanlig , säger Irene Nord, producent och bokare Jazz i Malmö.
Länk till intervju med Anna-Lena gjord av JAZZ:s medarbetare Thomas Olsson: https://drive.google.com/file/d/1MT1nR1aex-sgD9zN-81e60KncdKfuRil/view?ts=63a559be
Annonser
Annonser