Hagenfesten är tillbaka

Hagenfesten2014

Det blev bara ett års uppehåll för Hagenfestivalen i Dala-Floda. Den 31 juli slår festivalen för elfte gången upp sin ladugårdsdörr på festplatsen invid Västerdalälven.

Årets program uppmärksammar ett 50-tal konstutövare från Sverige, Norge, Danmark, Österrike, Frankrike, Storbritannien, Tyskland, Japan, USA och Finland. Programinnehållet kommer att avslöjas vid sammanlagt tre tillfällen under våren och kommer att finnas tillgänglig på hemsidan och Facebook

Så här presenterar festivalen de första deltagarna:

Miya Masaoka [US] koto och elektronik

En virtuos upptäckare av det uråldriga japanska instrumentet koto och sedan 80-talet har hon själv utvecklat och integrerat elektroniska element för att ta med koton på en högexperimentell virtuell resa. Hennes konstnärskap utforskar de interaktiva, samverkande apekterna av ljud, improvisation, natur och samhälle. 

Pat Thomas [UK] piano

När man hör Thomas spela solo tror man inte att det är sant. Ett anslag utöver den norra hemisfären av händer som sträcker sig upp ur en väldigt egen blandning av musikhistorier (jazzens, den klassiskas, den västindiskas) och greppar ett mäktigt tag om den europeiska improviserade musikscenen. 

Per Thörn [SE] ord, text och ljud. 

Pers författarskap tillåter sig inte genrefieras och orden tar med lätthet skutt ut i musikaliska framställningar. Samtidigt som han bryter ner och på nått sätt återfinner språkets kommunikativa essens staplar han upp och ritar likt en arkitekt höghus enligt den nya alfabetiska ordningen. Hur som helst, i hans vidhållna ordning faller ständigt byggklossarna.

Freya Sif Hestnes [DK] fotografi, scenografi, installation och performance. 

Freya tar sig an platsen. Med utgångspunkt i sitt fotografiska perspektiv och sin scenografiska praktik skapar hon flerdimensionella scener och världar. Verken rör sig mellan verklighet och fiktion, i ett gränsland mellan sanning och osanning. 

Dina Kompisars Kompisar [SE/NO/DK].

Mette Rasmussen sax – Elsa Bergman kontrabas – Ole Mofjell trummor.

Elsa Bergman tar en tongivande del av den nya generationen improviserande jazzmusiker i Sverige idag. Efter att ha volonterat i Hagenfestens tjänst under många år kliver hon äntligen själv upp på scenen med sin trio Dina Kompisars Kompisar. Enligt en kompis kompis är denna trio helt sjukt jävla bra!

Mattias Risberg [SE] piano. 

Som oftast hör man honom i större ensembler bakom tangenter på orglar, pianon och keyboards. Nu, till Hagenfesten, kommer han i färskbrygd skepnad som solist. Solid och skör musik, som en människas ljuva slummer sekunden innan kallduschen. 

Streifenjunko/Sheriffs of Nothingness [NO]

Espen Reinertsen sax – Eivind Lønning trumpet – Kari Rønnekleiv fiol – Ole Henrik Moe jr. viola.

Improvisationen möter kompositionen i den nya sammanslutningen av Norges omtalade duos Streifenjunko och Sheriffs of Nothingness. När man lyssnar till dem ställs man inför frågan om det överhuvudtaget går att dra en gräns mellan det noterade och ickenoterade. Ett samtida experiment av ett djärvt och kärvt utsuddande av gränser. Vi står blottade inför det ovissa.

MoE [NO]

Guro Skumsnes Moe bass, röst – Joakim Heibø Johansen trummor – Håvard Skaset guitar.

MoE’s musik är en misslyckad passning in i rätt fack. Med minimalistiska hårt böljande sjok studsar bollen ribba-ut i den hälsosamma galenskapen. Kärleken till allt vad alternativ musik har att erbjuda är våldsamt närvarande.