HÅKAN BROSTRÖM QUARTET feat Joey Calderazzo: Refraction

HAkanBrostrom
Recenserad i OJ 6-10

Håkan Broström Quartet featuring Joey Calderazzo
Refraction

Catwalk – Nothing personal – Do I know you? – The oracle – See saw – Blues for mr. Brent – Intervals – Love signs – Blues for McCoy

Art of life AL 1041-2/www.ArtofLifeRecords.com, /tid 60 min

Håkan Broström as ss, Joey Calderazzo p, Martin Sjöstedt b, Daniel Fredriksson dr.
Insp i Stockholm, 27 feb 2008.

••••

Inledande Catwalk tar andan ur en: glödhet kvartettjazz med ett vasst altsaxolo av Håkan Broström. Efterföljande Nothing personal, skriven av Don Grolnick, höjer om möjligt temperaturen ytterligare. Här excellerar Broström med ett alltigenom mästerligt sopransaxsolo – det instrument han huvudsakligen spelar på skivan. Att övriga spår på skivan skulle nå dessa olympiska höjder vore att begära för mycket (och några av cdns kompositioner är väl inte av allra högsta klass), men Refraction är en lysande skiva, kanske årets bästa svenska.

Håkan Broström har för inspelningstillfället samlat två inhemska toppkrafter, basisten Martin Sjöstedt och trumslagaren Daniel Fredriksson, och därtill lyckats engagera en internationell storhet, den fantastiske pianisten Joey Calderazzo, som ju sedan länge är fast medlem i Branford Marsalis kvartett. Det klingande resultatet är osedvanligt lyckat – inspirerat och väl sammanhållet, trots att skivan spelats in under en ynka februaridag. Skivan är ett bevis på att det fortfarande görs daggfrisk och engagerande musik inom den boprelaterade traditionen, och ett bevis på Broströms förmåga som saxofonist.

Håkan Broström är en ansedd musiker sedan länge, men om han fått den uppmärksamhet han verkligen förtjänar är kanske tveksamt. I så fall får det bli ändring på det nu. Missa inte Refraction!

Jörgen Östberg