Håkan Broström drog igång festivalen med besked

 MG 7297S

På Hotell Hellsten drog Håkan Broström igång jazzfestivalen med virvlande, snabba tonrörelser som fyllde rummets alla vrår med sitt välljud. Lokalen var fullpackad med intressenter i olika åldrar som med inlevelse följde de snabba tonskapelserna.

 Håkan Broströms saxofonspel är engagerat och okuvligt i utspelet. Hans teknik är formidabel liksom hans snabba uppfinningsförmåga. Mängder av durackord backar upp de olika kompositionerna som nästan rakt igenom är Broströms egna. Han rör sig samtidigt långsamt framför medmusikanterna och verkar försäkra sig om att de är medvetna var i kompositionen de befinner sig. Flera av styckena som exekveras är nykomponerade och knappast helt inkörda i respektive medvetande.

Men med den kunskap alla fyra har hittar man genomgående rätt i sekvenserna. Håkan byter snabbt mellan sina två saxofoner mitt i stycket. Och rör sig då mellan olika tonarter utan tvekan men med fullödig säkerhet. Och dessutom har han likvärdig kraft i instrumentens totala register och litet till.

Ludvig Berghe är en fin samarbetspartner. Hans engagerade pianospel, kraftfullt med båda händerna i snabba rörelser över tangenterna. Ludvig Berghe är ett intressant fenomen. Samarbetet med Håkan Broström har en effektiv intensitet som är närmast bedövande. Hans solospel är mångtydigt och harmoniskt inträngande. Kraftfullt och lämpligt påträngande.

Tom-Eddye Nordéns basspel var inte mindre kraftfullt. Hans fingrar rörde sig snabbt över strängarna. Och hade starkt grepp om greppbrädan. Även hans solospel var imponerande. Inga tveksamheter utan på stället språng, om man säger. Karl-Henrik Ousbäcks trumspel var även det kraftfullt och utan falsk blygsel.

Trots den närmast vilda kraften på trummor och cymbaler var rytmen hela tiden på rätt plats. Det här var en fin öppning på jazzfestivalen. En fanfar för jazzmusiken, dess nutid och traditioner. Om man till äventyrs skulle vilja önska något utöver vad som bjöds som vore det ett balladspel utan dubbeltempo och en eller annan exekverad standardmelodi.

Hur som helst en sanslöst fin kväll bjöd Håkan Broströms kvartett på.

Leif Wigh

Håkan Broström kvartett
Hellstens – Stockholm Jazz Festival 2014-10-10
Håkan Broström ss as, Ludvig Berghe p, Tom-Eddye Nordén b, Karl-Henrik Ousbäck dr.