Hedvig Mollestad Trio: Ding Dong You Are Dead

Hedvig Mollestad Trio

Ding Dong You’re Dead

Rune Grammofon (Border)

Hedvig Mollestad g, Ellen Brekken b, Ivar Loe Bjørnstad dr. Insp. Amper Tone Studio, Oslo 2020.

Norska gitarristen Hedvig Mollestad har jobbat hårt och framgångsrikt på att sudda ut gränsen mellan hårdrocken och jazzen. Nya trio-albumet är det sjunde i ordningen efter debuten 2011 med Shoot! (Rune Grammofon) och innebär ingen direkt kursändring.

Vi talar alltså jazzrock här, inte fusion. Jazzrocken, som den formulerades på sjuttiotalet var ju en hårdare och rockigare variant av fusiongenren.

Hedvig Mollestad är med sitt envetna riffande en god traditionsbärare. Som solist böjer och bänder hon på tonerna som en av genrens allra bästa gitarrister, den oförliknelige Allan Holdsworth. Men naturligtvis går det att spåra fler inspiratörer. Hedvig Mollestad Trio Hedvig Mollestad Trio

Powertrioformatet ställer stora krav både på gitarristen och kompet. Basisten Ellen Brekken och trummisen Ivar Loe Bjørnstad utgör en tung men samtidigt snabbfotad kompsektion som ger Mollestad alla nödvändiga förutsättningar till att flyga iväg.

Jazzen och hårdrocken – ja, det är mer sjuttiotalistisk hårdrock än metal – har nämnts men i innehållsförteckningen hittas också progrock, psykedelia och doom. Det finns även ett twangigt drag i Mollestads gitarr, vilket ibland drar musiken åt ett vilda västern-rockigt håll.

Visst är det raka rör och öppna späll men ibland går musiken in i ett mer drömskt och stillastående stämningsläge. Som i det lätt mystiskt klingande titelspåret och alldeles särskilt i den avslutande Four Candles. Här stannar Mollestad, Brekken och Bjørnstad upp i ett ambient mood som inte har mycket med det hårda och tunga riffandet att göra men som låter albumet plana ut i en melankolisk solnedgång.

Dan Backman

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.