Helsingborg: Höstprogrammet 2013 för Jazz i Helsingborg

motif

25/9: Motif (NO)

 

 Basisten Ole Morten Vågan leder Motif som är en av norsk jazz absoluta hörnstenar. Ett band som strävar lika hårt mot ett eget uttryck som att komma vidare i sin utveckling. Med skivproduktion och långväga turnerande över världen under mer än ett årtionde kan man verkligen tala om ett erkännande som går utöver recensenternas gillande. Förbered dig på explosiva uttryck, utsökt samspel, humor och en massa annat i jazzens framkant.

Motif som normalt är en kvintett utökar här sättningen till sextett med den dynamiske klarinettisten Michael Thieke från Berlin.

Motifs medlemmar har bland annat framträtt med Atomic, Christian Wallumrød Ensemble, Joshua Redman, John Scofield, Lee Konitz, Jan Garbarek, Joe Lovano och Kenny Wheeler.

Konserten stöds av Norges Ambassad

På scen:
Atle Nymo – sax
Michael Thieke – klarinett
Eivind Lønning – trumpet
Ole Morten Vågan – bas
Haavard Wiik – Rhodes
Jon Fält – trummor

Tid: 25:e sep kl 20.00
Plats: The Tivoli, Cirkusscenen

 

amistudio

28/9: Anne Mette Iversen Quintet (DK/US/SE)

Anne Mette Iversens basspel, kompositioner och bandledarskap tillsammans med riktiga tungviktare till medmusiker är receptet till något beroendeframkallande som man bara vill lyssna till igen och igen.

Här hör vi hennes etablerade kvartett tillsammans med svenske Peter Dahlgren dagarna innan skivinspelning av ny musik från Iversens penna. Iversen med 15 år i New York bakom sig är en drivande kraft i Brooklyn Jazz Underground och har lyckats skapa ett eget musikaliskt universum i det vi kallar jazzvärlden. Var och en av medlemmarna i bandet är själva namnkunniga musiker i detta superband.

”She will be one of the stars of the new generation of composers over the next generation…” (JazzWrap)

Läs mer om John Ellis,Otis Brown III, Danny Grissett och Peter Dahlgren

På scen:
Anne Mette Iversen bas
John Ellis sax
Otis Brown III trummor
Danny Grissett Rhodes
Peter Dahlgren trombon

Tid: 28:e sep kl 15.00
Plats: Café Annorledes

 

 

sorenmoller

2/10: Hoenig/Frahm/Løvdal/Møller (US/DK)

Søren Møller presenterar återigen detta blixtrande band, nu med ny musik och ett koncept ytterligare vässat inför skivinspelning.

Hyperproduktive Møller har med sig två av New York-scenens mest framträdande musiker i Joel Frahm och Ari Hoenig och danske Jesper Løvdal på sax och klarinett är en av Köpenhamnscenenens mest mångsidige blåsare ständigt i spännande projekt.

ARI HOENIG
Sin generations ledande trumslagare med en konstant strävan till förnyelse och utforsking.
Ari Hoenig spelar allt från solo och duo trumkonserter till vanliga sättningar, och med de egna grupperna The Punk Bop Band och Ari Hoenig Quartet. Ari Hoenig är fast medlem i bland annat Kenny Werner Trio, och bland tidigare samarbeten märks Chris Potter, Kurt Rosenwinkel och Joshua Redman.


JOEL FRAHM
En av New Yorks mest allsidiga musiker. I diskografin märsk skivor med pianisterna Kenny Barron och Brad Mehldau och han har spelat med allt och alla inklusive Lee Konitz, Jeff Ballard, Matt Wilson, Victor Lewis, Rufus Reid m.fl.

Läs mer om Søren Møller, Joel Frahm , Ari Hoenig och Jesper Løvdal


På scen:
Joel Frahm -sax (US)
Jesper Løvdal – sax (DK)
Søren Møller – orgel (DK)
Ari Hoenig – tr (US)

Tid: 2:e okt kl 20.00 (Dörrarna öppnar 19.30)
Plats: The Tivoli, Cirkusscenen

 

 

 

triogordon

19/10: Trio Gordon

Trio Gordon spelar musik helt befriad från jazzens eventuella tvångströjor där man verkligen vågar stanna kvar i stilar och stämningar utan att hemfalla åt beprövade jazztricks. Resultatet är ett sound som inte liknar något annat, med ingredienser av de mest skilda slag.

Med vårens release av andra skivan ”Gränsland” (Havtorn Records) etablerar gruppen sig som en ny del av det svenska jazzlandskapet att räkna med.

Läs mer på bandets hemsida.

Konserten stöds av projektet Jazzify! Ett samarbete mellan Svensk Jazz och Postkodlotteriet.

På scen:
Joel Fabiansson – gitarr
Donovan von Martens – bas
Måns Wikenmo – trummor, percussion

Tid: 19:e okt kl 15.00
Plats: Café Annorledes

 

 

thegroove

29/10: The Groove

De tre välbekanta musikerna i The Groove bjuder på en rejäl dos energi, sväng och spelglädje i 60-talsanda. Med friheten som trioformatet bas, trummor och sax medger får Anders Kjellberg, Kjell Jansson och Björn Cedergren fritt spelrum att tolka låtarna dom valt av bl.a. Coltrane, Rollins och Jimmy Garrison.

Bandet släppte 2012 självbetitlade ”The Groove” , en hyllningsplatta till basisten Jimmy Garrison. Kjellberg och Jansson har spelat en stor roll i svensk jazz i grupper som Rena Rama, Mount Everest, Lars Jansson Trio m.fl.

Läs mer om Kjell Jansson, Anders Kjellberg

Konserten stöds av Musik i Syd.

På scen:
Kjell Jansson – kontrabas
Björn Cedergren – tenorsaxofon
Anders Kjellberg – trummor

Tid: 29:e okt kl 18.00
Plats: Café Annorledes

 

 

karinhammar

5/11 Karin Hammar Quartet invites Staffan Svensson

Karin Hammar med sin kvartett i toppklass bjuder här in Staffan Svensson på trumpet efter lyckosamt samarbete.

En titt på Karins alla projekt de senaste åren förklarar den imponerande utvecklingen hon haft, dels som improvisatör men även som kompositör. Ett par år efter solodebuten 2004 bildades Karin Hammar Quartet som släppte kritikerrosade ”Everyday Magic” 2009. Den egenkomponerade musiken tillsammans med Karins osvikligt melodiska improvisationer och kompet i internationell klass är omöjligt att motstå.

På bas hör vi kanadensaren Chris Jennings som deltar på senaste projektet med plattan ”Land” från 2012. På trummor och Rhodes Anders Kjellberg och Anders Persson.

Läs om Karin Hammar på hennes hemsida

På scen:
Karin Hammar – trombon
Staffan Svensson – trumpet
Chris Jennings (CA) – bas
Anders Persson – Rhodes
Anders Kjellberg – trummor

Tid: 5:e nov kl 20.00
Plats: The Tivoli, Cirkusscenen

 

 

isabelsorling

9/11: Isabel Sörling Farvel

En konsert med Isabel Sörling är ett musikaliskt äventyr så intensivt att det är omöjligt att att värja sig mot. Hon förmedlar sin musik med en enastående direktkontakt, nerv, mod och glädje.

Debutplattan ”Isabel Sörling Farvel” gav gruppen med samma namn en Jazzkatt i kategorin ”Årets nykomling” 2012 och erkännandet i form av speltillfällen på viktiga scener och festivaler har varit stort.

”En artist som med häpnadsväckande mod kastar sig ut i det okända och med sin fantasi och utlevelse lockar med sig varje lyssnare som har ett hjärta. Hennes grupps urstarka debutalbum tar nordisk jazz ett steg vidare med sin utsökta blandning av kollektiv improvisation, strama arrangemang och tänkvärda texter.”
Utdrag ur juryns motivering för Jazzkatten i kategorin ”Årets nykomling” 2012.

”Winner of the 2010 Young Nordic Jazz Comets, singer Isalbel Sörling and her group (…) delivered an early evening set that will surely go down as one of Umeå 2012’s best shows.”
John Kelman, All about jazz

Läs mer på sajterna Isabel Sörling Farvel och Isabel Sörling

Konserten stöds av projektet Jazzify! Ett samarbete mellan Svensk Jazz och Postkodlotteriet.


På scen:
Isabel Sörling -sång
Otis Sandsjö – sax
Kim Aksnes – trumpet (NO)
Henrik Magnusson – Rhodes
Alfred Lorinius – bas
Carl-Johan Groth – trummor

Tid: 9:e nov kl 15.00
Plats: Café Annorledes

 

 

cfr 

12/11: Copenhagen Art Ensemble möter Carl Fredrik Reuterswärd

Copenhagen Art Ensemble har etablerat sig som en konstensemble på yppersta nivå och ägnar sig åt vitt skilda projekt som alla genomsyras av genreöverskridande och nytänkande. Ensemblen som leds av Ture Larsen har under sina 17 år gästats av en rad fina musiker och gjort många uruppföranden av verk skrivna för den.

Den här konserten med titeln ”7 Blikke På Tiden” består av stycken skrivna av några av CAEs egna medlemmar och bygger på den svenske konstnären Carl-Fredrik Reuterswärds lyrik. Musiken för jazzensemle och sång är intimt intensiv och romantisk och är inspirerad av Reuterswärds konstnärskap med utgångspunkt i diktning från tidigt 60-tal. I mötet mellan Reuterswärd och CAEs konstnärskap uppstår ren magi.

Carl Fredrik Reuterswärd (f. 1934) är en mångfacetterad konstnär verksam som bildkonstnär, lyriker och även jazzbasist. Hans kanske allra mest kända verk ”Non-Violence”, revolvern med en knut på pipan finns på många ställen världen över. Bl.a. framför FN-huset i New York.

Aktuellt om Copenhagen Art Ensemble här

På scen:
Qarin Wikström – sång
Lotte Anker – saxofon
Kasper Tranberg – trumpet
Ture Larsen – trombone
Jacob Anderskov – flygel
Nils Davidsen – bas
Peter Bruun – trummor

Tid: 12:e nov kl 19.07
Plats: St Anna Kyrka

 

jonaskullhammar

21/11: Jonas Kullhammar Quartet

Utan Jonas Kullhammar vore svensk jazz något annat än det är idag. Med sin smittande energi och humor har han befruktat musiksverige på många sätt och många sammanhang sedan debuten år 2000. Egna skivbolaget Moserobie, medverkan på över 150 skivor men kanske främst i 15-årsjubilerande Jonas Kullhammar Quartet.

Kvartetten tog tidigt jazzsverige med storm med sin framfusighet, enorma energi och befriande attityd. En grupp som omkullkastade alla jazzschabloner och som vågar säga att man inte syftar till att vara nyskapande, eller traditionsenlig heller för den delen. Ändå så revolutionerande i sin framtoning med musikvideos, titlar och omslag för att nämna något annat än själva musiken.

Bandet släpper hela tre skivor under 2013 och i samband med konserten i Helsingborg hålls releaseparty för den sista av dem.

Detta är också det allra sista tillfället att höra JKQ i Skåne någonsin. Efter det storstilade jubiléet i år avvecklas bandet.

Läs mer på Jonas hemsida

På scen:
Jonas Kullhammar – sax
Torbjörn Gulz – Rhodes
Torbjörn Zetterberg – bas
Daniel Fredriksson – trummor

Tid: 21:e nov kl 20.00
Plats: The Tivoli, Cirkusscenen

 

perssonssexa

23/11: Perssons Sexa

Perssons Sexa står för en av årets starkaste skivdebuter, därom råder inget tvivel.

Det sex man starka bandet under ledning av saxofonisten och kompositören Jens Persson tar med lyssnaren på en resa med en rad intressanta nedslag. Okonventionella grepp, rättframhet och en svaghet för det vemodigt sköna är några kännetecken som anmäler sig.
Ett band som besitter enorm mognad trots deras unga ålder, både som band och enskilda musiker.

”Perssons Sexa är en av de bästa debutskivorna jag hört på ett tag. Om ett band redan vid första försöket kan åstadkomma musik som är så öppen och samtidigt integrerad som Sexans, och så oförväget självsäker i både sin lyhördhet och sin originalitet, kan de åstadkomma praktiskt taget vad som helst i framtiden” – Peter Sjöblom, Kulturen

Läs mer på bandets hemsida.

På scen:
Jens Persson – sax, komposition
Petter Hängsel – trombone
Oscar Johansson – Rhodes
Tobias Ekqvist – gitarr
Johannes Vaht – bas
Kristoffer Rostedt – trummor

Tid: 23:e nov kl 15.00
Plats: Café Annorledes

 

liebman

2/12: David Liebman/Phil Markowitz/Richard Andersson/Anders Mogensen (US/DK)

David Liebman är en av jazzens allra största förgrundsgestalter och har med sin intensiva och uttrycksfulla spelstil varit en ledande kraft under lång tid.

Ordet renässansmänniska brukar dyka upp i beskrivningar av Liebman bl.a. på grund av hans enorma bredd i musikaliskt kunnande. Liebman har som få andra kontinuerligt utforskat nya områden och uttryck. Hans instrument är tenorsax, sopransax och flöjt och under ett antal år koncentrerade han sig på enbart sopranen för att till fullo utveckla sound och teknik. Ännu ett uttryck för grundlig passion.

Tidigt ingick Liebman i Elvin Jones och sedan Miles Davis grupper och från slutet av 70-talet mest verksam som ledare i sina egna band.

Dave Liebman är också en mycket aktiv och framgångsrik organisatör, lärare och författare.

På den här turnén med bara tre konserter hör vi en fantastisk rytmsektion med två av dansk jazz främsta företrädare i Anders Mogensen och Richard Andersson och en av Liebmans gamla medmusiker i Phil Markowitz.

Konserten stöds av Musik i Syd

Läs mer på daveliebman.com

På scen:
David Liebman – sopransax
Phil Markowitz – flygel
Richard Andersson – bas
Anders Mogensen – trummor

Tid: 2:e dec kl 19.30
Plats: Dunkers kulturhus, Konsertsalen