Herregud, en tjej!

CloraBryant
”Jovisst finns det många bra kvinnor i jazzens historia! Ta till exempel Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, och hon kompositören Mary Lou …  ööh vadhonnuhette.”

Jazzhistorien kan verka kompakt manligt dominerad, med några fantastiska vokalister som enda undantag. Men verkligheten är faktiskt mer nyanserad än så. Det ska en serie radioprogram visa.

Bakom programmen står Bengt Lindroth, tidigare Sveriges Radiomedarbetare med ett stort jazzkunnande, som har grävt i arkiven efter gamla inspelningar och klipp och intervjuat några av dagens kvinnliga jazzmusiker.

bengt_lindroth

”Oh God, no – a chick!”.  Så bemöttes pianisten Marian McPartland när hon spelade med manliga berömdheter på 1940-talet. Den attityden har fått bli samlingsrubrik för en serie på fyra radioprogram om kvinnorna i jazzen.

— Ambitionen är att uppmärksamma kvinnorna och att sprida kunskap om de okända kvinnor som faktiskt har varit en del av jazzhistorien, förklarar Bengt. Det har varit spännande att  få lyfta fram den positiva sidan, och kunna konstatera att det har varit bättre än jag trott.

Att kvinnorna spelat en stor roll och varit lika kompetenta som sina manliga kolleger ska Bengt Lindroth belysa i en serie på fyra program i SR P2 under jul och nyår.  

Så här beskrivs  de fyra programmen där belyser Bengt den kvinnliga jazzhistorien ur fyra olika synvinklar:

21 december: Orkestrarna. Som kompositörer, arrangörer och orkesterledare har kvinnor ibland varit mer närvarande än den manliga omgivningen velat erkänna. Några har vunnit visst erkännande, som Melba Liston, Toshiko Akiyoshi, och i dag Maria Schneider. 

Men hur många har lyssnat till The International Sweethearts of Rhythm, en av swingepokens populäraste orkestrar? En damorkester som knappt spelade in några skivor. Självaste veterankritikern Nat Hentoff förundras i sin senaste bok – At The Jazz Band Ball – över hur den ”inte ens nämns när den definitiva historien om storbanden skrivs”. Han talar också om det ”glastak som segregerat och marginaliserat de kvinnliga musikerna”.

International_sweethearts_dsoy692

28 december: Pianisterna.  Om kvinnor alls varit jazzmusiker har de oftast varit pianister. I det andra programmet presenteras en rad numera sällan hörda pianister som Lovie Austin, Cleo Brown, Hazel Scott, Barbara Carroll, Beryl Booker, Pat Moran med flera.

Och naturligtvis Marian McPartland, idag pianojazzens Grand Old Lady, och Mary Lou Williams, den kanske märkvärdigaste personen i hela kvinnojazzhistorien. Vi tar del av Elise Einarsdotters tankar, från dagens svenska horisont, kring ämnet kvinnor, jazz och piano.    

220px-Mary_Lou_Williams_Gottlieb_09231
4 januari: Instrumentalisterna. Trots allt har några modiga kvinnor under jazzens historia gett sig på andra instrument än piano. Emellanåt har de fått höra att de varit ”okvinnliga”. Vi får bland annat höra trumpetare som Dolly Jones, Tiny Davis, Billie Rogers, Norma Carson och Clora Bryant och saxofonisterna Vi Burnside och Vi Redd.

Har dagens instrumentalister det lättare? Frågan ställs till slagverkaren Marilyn Mazur och saxofonisten Cecilia Wennerström. Den senare räknas också, tillsammans med gruppen Salamander, bland de svenskar som gästade kvinnojazzfestivalerna i Kansas City som startade i slutet av 1970-talet.

Tiny_Davis

11 januari: Vokalisterna. Tjejerna står vanligen och sjunger framför bandet. Musikerna där bakom är män. Så har den traditionella bilden av jazzscenen sett ut. Men just som vokalister har kvinnorna lämnat minst lika viktiga bidrag som männen till jazzmusikens utveckling.

De insatserna har ibland förringats. Vokalisternas roll har förändrats genom historien. Från Ma Rainey och Bessie Smith med sina berättelser om en hård, oftast svart, folklig vardag, över ren protestsång á la Abbey Lincoln, till mer rent vokalinstrumentalt experimenterande.  Allt detta och mer därtill diskuteras med bland andra Viveka Hellström och Lina Nyberg.

miles_marilyn_b-w

Programmen sänds 21.30 på tisdagar, med repris 12.30 dagen efter. Och så finns programmet förstås i Jazzradions sändningsarkiv på sverigesradio.se/p2