Här Höörs Jazz

Jazz_i_hoor_foto_LS

Mitt i Skåne finns den, Jazzklubben Höörs Jazz. Strategiskt belägen kan man säga, avstånden till de skånska städerna är bekväma och ingen jazzvän i Skåne län kan klaga på kommunikationerna. Bra vägar och Pågatåg gör att alla har nära till Höörs Jazz.
Som så många andra jazzklubbar har Höörs Jazz en jazzentusiast att tacka för sin tillkomst. Efter en lyckad konsert i Höör med Clark Terry våren 1986 tog jazzvännen Lennart Billqvist i augusti samma år initiativet till bildandet av klubben.

Klubbens första konsert ägde rum i november 1986 och först ut på den Höörska scenen blev munspelaren och konstnären Bengt Andersson. Höörs jazztörstiga innevånare slöt mangrant upp och klubbens ledning fann för gott att framöver snabbt boka en rad konserter. När detta skrivs är Höörs Jazz på väg att fira sitt 25 års jubileum och antalet konserter har efterhand börjat närma sig 300 och antalet artister som från start gästat Höör är ungefär 1000.

Höörs Jazz ligger inte bara geografiskt i Skånes mitt. Redan från start var man på det klara med att det som gällde var ”musik som folk begriper”. Musiken man bjuder på är alltså för det mesta av mainstreamkaraktär. Man känner sina klubbmedlemmar väl och vet vad som går hem. Programsättningen passar också tillresande publik och kompletterar många gånger utbudet i Malmö-Lundregionen.

Som så många andra arrangörer har man ibland flirtat lite med publiken och bokat artister som tex Lill-Babs. Visst, hon debuterade ju en gång som jazzsångerska hos Simon Brehm så varför inte. Vidare har man kunnat avnjuta ” populärjazzare ” som Charlie Norman, Tommy Körberg, Östen Warnerbring, ”Tollarparn” och ”Siljabloo”

OJ har haft tillgång till klubbens digra pressklippsböcker, gästböcker och programblad och kan lätt konstatera att på Höörs Jazz´s scen har massor av jazzhistoriens stora artister, både svenska och utländska passerat revy. En titt på programmen bakåt i tiden visar en enorm bredd. Internationella storband som Count Basie Orchestra och Woody Herman Orchestra har gästat Höör liksom ”lokala” storband som Tolvan, Beijbom-Kroner Big Band, Danish Radio Jazz Orchestra och Ernie Wilkins Almost Big Band.

Vidare kan vi notera Red Rodney, Art Farmer, James Moody, Gugge Hedrenius, Åke Johansson, Jesper Thilo, Al Grey, Putte Wickman, NHÖP, Barney Kessel, Gary Burton , Red Mitchell, Bernt Rosengren, Freddie Redd, Nils Landgren, EST och Sinne Eeg. Listan kunde göras hur lång som helst eller rentav fylla ett specialnummer av OJ.

Höörs Jazz har samarbetat med ortens musikskola, arrangerat konstutställningar delat ut musikstipendier mm. Folket bakom klubben har alltså förstått vikten av ett livaktigt musik- och kulturliv. Att som jazzklubb vara en del av och stödja detta gynnar på sikt också jazzlivet i kommunen.

OJ lär få anledning att återkomma till Höörs Jazz och dess pigga och viktiga verksamhet.

Stig Linderoth