Högtidsstund för älskare av pianojazz i Ystad

Text: Patrik Sandberg

År 2021 lanserade föreningen Ystad Jazz nya festivalen Ystad Winter Piano Fest som hölls i mellandagarna. Den 28:e december är det dags igen. Denna gång hålls samtliga konserter på Ystad Saltsjöbad under två dagar (28-29 december) med en rad konserter med pianot i centrum.

– Vi vill återigen bjuda jazzälskarna på kvalitativ jazz i  Ystad under mellandagarna. Det blev väldigt lyckat i fjol, både som arrangemang och publikt, därför kände vi att vi ville satsa ytterligare ett år. Målet med vinterfestivalen har varit precis som med vår sommarfestival att hitta artister som inte så ofta besöker våra breddgrader, blandat med högkvalitativa inhemska namn som  Bobo Stenson Trio berättar festivalens konstnärliga ledare, Jan Lundgren.

-Det finns inget uttalat tema, utan det är helt enkelt pianot som är i fokus. Det finns inte så många pianofestivaler i världen så det är relativt speciellt att arrangera en sådan här festival.

-Tania Giannouli från Grekland är en internationellt renommerad pianist. Hon kommer höras  i en formation med en trumpetare och oudspelare. Jag har följt hennes karriär lite på avstånd och uppmärksammat henne den vägen. Vi ville gärna ha ett grekiskt inslag. Magnanimus Trio har vi ju haft på vår sommarfestival. Musiken Giannouli och hennes trio skapar  påminner lite om det jag gör med Richard Galliano och Paulo Fresu. Vad jag vet så är detta hennes debut på svensk mark.

-Amerikanska Blue Note-signade Jamie Francis är ett lite oskrivet kort. Han kommer från Robert Glasper-traditionen. Det ska bli spännande att höra honom. Han har spelat i bandformationer med Pat Metheny och Chris Potter.

-Anna Gréta Sigurdardóttir med rötter från Island men boende i Stockholm är mottagare av Ystad Jazz Piano Award 2022. Vi kommer få höra musik från hennes senaste album Nightjar in the Northern Sky utgiven på ACT där hon nyligen signades till framförd tillsammans med Johan Tengholm på bas och Konrad Agnas på trummor.

– Jag är extra glad att vi lyckats boka amerikanska arrangören, kompositören , pianisten John Beasley. Han har egentligen gått lite under radarn tills han startade sitt Grammybelönade bandprojekt Monkestra. Han har blivit omhuldad i Europa och anlitats flitigt till olika radiostorband. Så en idé föddes att höra honom i en duoformation ihop med Magnus Lindgren. Lindgren och Beasley har jobbat tätt ihop under många år och är dessutom Grammynominerade i flera kategorier för deras gemensamma album Bird Lives (ACT) med SWR Big Band.

-Bobo Stenson Trio med Anders Jormin på bas och Jon Fält på trummor behöver knappast någon närmare presentation. Bobo är utan tvekan en av vårt lands absolut största jazzmusiker. Ny platta på ECM kommer ut i februari 2023 (red.anm).

Jan Lundgren kan själv höras i en hyllningskonsert med musik av eller förknippad med Bengt Hallberg (1932- 2013) tillsammans med basisten Hans Backenroth, amerikanska saxofonisten Harry Allen, danska batteristen Kristian Leth. – Det känns extra viktigt att hylla Bengt då han skulle ha fyllt 90 i år. En av mina största inspiratörer.

Mer info kring festivalen här www.ystadjazz.se : https://ystadjazz.se/wp-content/uploads/2022/11/YWPF2022_program_light.pdf

 

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54566) [2]=> int(54541) [3]=> int(54790) [4]=> int(54735) [5]=> int(54707) [6]=> int(54787) [7]=> int(54715) [8]=> int(51323) [9]=> int(54639) [10]=> int(50803) [11]=> int(54731) }