Hugh Masekela har avlidit

Hugh Masekela på Ystad Sweden Jazz Festival 2016. Foto: Markus Fägersten

Den sydafrikanske jazzmusikern Hugh Masekela är död.
Den 78-årige trumpetaren, sångaren och anti-apartheidaktivisten avled i tisdags i Johannesburg efter en lång kamp mot prostatacancer.
Masekela var tillsammans med sångerskan Miriam Makeba en av Afrikas främsta och mest populära musiker, och Masekela har betraktas som en fadersgestalt inom afrikansk jazz. Han började spela trumpet som 14-åring och blev snabbt ett viktigt namn på jazzscenen i Johannesburg redan på 50-talet och där var han en av de första att ge ut sin musik på skiva.

Masekela var också en frontfigur i kampen mot apartheidregimen i Sydafrika och på grund av sitt motstånd mot apartheidpolitiken tvingades han att lämna Sydafrika 1960, som 21-åring. Därefter bodde han i framför allt Storbritannien och USA. Sångerna Soweto Blues från 1976 och Bring Him Back Home (Nelson Mandela) från 1987 blev ett par av anti-apartheidrörelsens främsta låtar. Största hitten blev hans Grazing in the Grass från 1968. Under 60-talet inledde han ett lyckosamt samarbetade med sångaren och medborgarrättsaktivisten Harry Belafonte och på 80-talet i team med Paul Simon och hans projekt Graceland. Masekela skrev också låtar till stöd för Nelson Mandelas frigivning och när Mandela frigavs i början av 90-talet återvände Masekela till Sydafrika.

2010 öppnade Masekela invigningscermonin för fotbolls-VM i Sydafrika, senast han besökte Sverige var 2013 och 2016 då han framträdde han på Ystad Sweden Jazz Festival och 2013 på Kulturfestivalen i Stockholm.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.