Hugo Löf årets mottagare av Jan Wallanderpriset

Text: Patrik Sandberg Foto: privat

21-årige Hugo Löf, kontrabasist och student vid Kungl. Musikhögskolan (KMH), har utsetts till årets mottagare av Jan Wallanderpriset.

Han började med elbas när han var 10 år och kontrabas har han spelat sedan årskurs sju. Idag läser han kandidatprogrammet i jazz på KMH och tar sin examen under våren. Examensarbetet kretsar kring vad som händer med musiken när basen företrädesvis sätts i en solistroll.

I priset ingår att han de kommande åtta åren kommer få sig en kontrabas tillverkad 1830 i England till låns. Kontrabasen ingår i Handelsbanken Classic Instruments som består av åtta högklassiga instrument. Instrumenten ägs av en stiftelse närstående Handelsbanken. Jan Wallanderpriset delas varje år ut till en framstående student vid någon av musikhögskolorna i Sverige.

Hans examensarbete handlar om vad som händer med musiken när basen sätts mer i en solistroll.

Hugo Löf får priset för sin häpnadsväckande virtuositet och fantasifulla förmåga att improvisera. Priset delades ut under en ceremoni i Kungasalen på KMH i Stockholm.

– Det är otroligt roligt att få ta emot det här priset och få möjlighet att få spela på ett sånt här dröminstrument. Det ger ju ännu mer inspiration till att fortsätta utvecklas som musiker. 

Vinnaren utsågs av en jury, bestående av kontrabasisterna Nina de Heney och Hans Backenroth samt Staffan Scheja, professor i piano vid KMH.

Kontrabasisten Martin Sjöstedt är adjunkt på KMH. Han har följt Hugo Löf under flera år och beskriver hans sätt att spela som naturligt men unikt: – Redan från början har Hugo Löf visat att han besitter en exceptionell talang. Kanske en av de mest unika jag någonsin mött på KMH. Han har en virtuos teknisk briljans som de flesta kontrabasister bara kan drömma om. Dessutom har han en rytmisk uppfattning som är på absolut högsta nivå. Hugo är en musiker som vi kommer höramycket om på den internationella jazzscenen.

Varför föll valet på basen?Jag började att spela fiol men fastnade aldrig riktigt för det. Pappa köpte då en elbas och förslog att jag skulle spela det istället. När jag började att spela elbas blev Sting fort en favorit. En dag såg jag ett klipp på youtube när Sting spelade med en kontrabasist. Kontrabasisten var Christian Mcbride. Efter det var det bara kontrabas som gällde berättar Hugo

Vad har du för förebilder och hur ser planerna ut efter din examen?  – Ray Brown, Paul Chambers, Sam Jones och Christian McBride. Efter mina studier ska jag frilansa som musiker. Jag planerar att söka till en musikskola i New York i framtiden. 

Jan Wallanderpriset har fått namnet från Handelsbankens tidigare vd och ordförande Jan Wallander och är instiftat av Handelsbanken i samarbete med Kungliga Musikhögskolan. Läs mer om Jan Wallanderpriset:  https://www.jwpriset.se/

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54735) [1]=> int(50803) [2]=> int(54746) [3]=> int(51323) [4]=> int(54639) [5]=> int(54715) [6]=> int(54707) [7]=> int(54566) [8]=> int(54541) [9]=> int(54731) [10]=> int(54329) [11]=> int(54382) }