Fredrik Norén hyllades av ett fullsatt Fasching

Nordmark_Broo_fMilder_web
Robert Nordmark och Magnus Broo brakar loss (Foto: Joakim Milder)

Trumslagaren Fredrik Norén har under flera decennier hittat unga begåvningar som han plockat in i sitt FNB (Fredrik Norén Band). Snart sagt alla av dagens etablerade jazzstjärnor har någon gång spelat i FNB.


För en tid sedan drabbades legenden Norén av en stroke som påverkade hans förmåga att spela trummor. Så den här kvällen satt mästaren i högsätet och njöt av att hyllas av ett trettiotal musiker.

Ja, snacka om firmafest. Alla i branschen hade packat sig genom snödrivorna till ett nära fullsatt Fasching. Bakom evenemanget stod Bert Levins stiftelse för jazzmusik, FSJ och Fasching. I tåtarna ryckte Joakim Milder och Jonas Kullhammar.

Adefelt_Kullhammar_fMilder_web
Jonas Kullhammar med Jan Adefelt i bakgrunden (Foto: Joakim Milder)

Jazzriksförbundets ordförande Bengt Säve Söderbergh fick i uppgift att dra lott om vilka musiker som skulle spela tillsammans i de många olika seten.

En rätt omtumlande kväll, där Fredriks egna låtar framfördes av alla möjliga kombinationer av musiker som lirat med upphovsmannen.

Om några ska nämnas av alla musiker, så blir det Magnus Broo och Fredrik Ljungkvist som spelade i olika konstellationer och gemensamt i en. Originellt och fantasifullt och några kragnummer större än de andra. Det vill inte säga lite i denna samling av svensk jazzelit.

I slutnumret lyckades närmare trettio personer klämma ihop sig på Faschings inte alltför rymliga scen. Vid flygeln delade fyra pianister upp klaviaturet mellan sig.
Ja, ni förstår.

Inget öga var torrt. Åtminstone inte den svenska jazzens meste nestor, mäster Fredriks. Han mös, även om man kan ana att det kliade i fingrarna på honom.
Ett riktigt Norén-drama med lycklig upplösning.

Lars Grip

Fasching den 2 december 2010.
Joakim Milder, Carl Bagge, Lars Ekman, Magnus Dölerud, Niklas Wennström, Niklas Barnö, Erik Lindeborg, Jonas Kullhammar, Fredrik Ljungkvist, Nils Janson, Robert Nordmark, Torbjörn Gulz, Christian Spering, Magnus Broo, Martin Höper, Peter Fredman,
 Jan Adefelt,
 Magnus Wiklund, Jonas Östholm, Peter Danemo, Hans Backenroth, 
John Högman, Petur Östlund, Paul Svanberg, Ola Hultgren, Moussa Fadera m.fl.