OJ nr 1/2011 ute nu!

OJ_bast_pa_papper

Nytt år, ny OJ – första numret för 2011 har kommit!

Det här kan man läsa om:

Dee Dee Bridgewater – fyra oktaver jazz med Ella Fitzgeralds sweetness, Carmen McRaes myndighet och Sarah Vaughns sug i de djupa tonerna? Peter H Larsen vet besked.

Isabel Sörling – jazzkomet som har haft en hektisk tid efter segern i Young Nordic Jazz Comets. Nu väntar bland mycket annat en turné till Grönland, Island och Färöarna. Olle Hernegren nådde Isabel på telefon i Paris.

Magnus Öström – nu har e.s.t.:s trummis hittat tillbaka till musiken. Hans cd Thread of Life är rykande aktuell, och han intervjuas av Stuart Nicholson.

Den har kallats The Greatest Jazz Concert Ever, den där kvällen 1953 i Massey Hall i Toronto. Dizzy, Bird, Mingus, Bud och Max var där. Stig Linderoth har botaniserat i myter och fakta om konserten. 

Gilbert Holmströms lp från 1965, Utan misstankar, har kommit på cd och slagit till med en kraft som är oförsvagad fyrtiofem år efter utgivningen. Tore Ljungberg har träffat den misstänkte gärningsmannen som fortfarande är aktiv musiker.

Jan Bruér är en alldes äkta jazzdoktor, tack vare det omfattande arbete han gjorde i samband med utgivningen av de tio cd-boxara i serien Svensk Jazzhistoria. Det resulterade i en avhandling om svensk jazz under 1950- och 60-talen. Om detta och mycket annat berättar Jan Bruér för Lars Grip.

Magnus Lindgren söker sig ständigt nya vägar, och om detta har har han pratat med Patrik Sandberg. Batucada Jazz har fått ett storartat mottagande, och det blir mer Batucada framöver, Blue House på Konserthuset och mycket annat.

Lars Westin tecknar ett minnesporträtt över Tommy Koverhult, som avled i december strax före sin 65-årsdag.

Dålig koll på skivsamlingen? Bertil Rolf har testat pc-programmet Weldon Jazz, som hjälper till med den saken.

Lägg till berättelsen bakom Amiralens Storband i Malmö, samt bok- och cd- recensioner så får du ett välmatat och intressant nummer av OJ!

 

Svårt att hitta OJ i kiosken? Teckna en prenumeration i stället