OJ nr 3/2011 ute!

OJ_bast_pa_papper

Nytt nummer av OJ!

Det här kan man läsa om:

Mats Gustafsson, årets mottagare av Nordiska Rådets musikpris, intervjuas av Lars Grip. Vilka är hans inspirationskällor, och vad tycker han egentligen om Wynton Marsalis?

Pombo är en grupp som har upprört monarkister och tillhör en ny generation musiker som har ett fritt förhållningssätt till musiken. Och de är politiska. Jazzpubliken tycker de är poppiga. Poppubliken tycker de är jazziga. Klart att OJ:s Patrik Sandberg blev nyfiken!

En festivalöversikt finns det förstås, inte mindre än 51 jazzfestivaler i när och fjärran.

Med någon marginal kan man säga att den siste jazzproducenten lämnade SVT när Anders Barnö slutade. Sedan dess har det inte klingat mycket jazz i rutan. Lars Grip har träffat Anders.

Att krydda musiken med liveelektronik och förinspelade loopar har blivit allt vanligare i jazzsammanhang.  Tomas Tornefjell har besökt Elektronmusikstudion i Stockholm och kollat in den nygamla trenden.

David Sanborn kommer till Sthlm Jazz Fest. Han släppte nyligen sitt 24:e album och har under drygt fyrtio år som musiker ständigt förädlat sitt sound. Ulf Thelander skriver om altsaxofonisten Sanborn.

Fotografen Paul G Deker, som medverkade i OJ och andra musiktidskrifter, har avlidit. Leif Wigh tecknar hans porträtt och visar några av hans fantastiska jazzbilder.

Siw Karlén började spela kontrabas 1948, och var ganska ensam kvinna om det. Det bev ett långt samabete med sångerskan Diana Miller och det blev jam med Dizzy. Nu är Siw hedersmedlem i Impra, och intervjuas av Tuomo Haapala. 

En stor jazzklubb i en liten kommun – Aneby Jazzklubb fyller 50 i år, och dess historia berättas av Göran Engström.

Svårt att hitta OJ i kiosken? Teckna en prenumeration i stället