Djangofestivalen 2011 – très hot!

GunnarLidbergfotoSuneAndersson_web

Den 3 september blir det sedvanlig Django-festival på Dieselverkstaden i Sickla. Däremot blir det ingen utdelning av Django d’Or-priserna denna kväll, något som OJ oförståndigt nog påstått.

Svenska Django Reinhardt Sällskapet presenterar Djangofestival 2011.

Festivalen firar i år tioårsjubileum. Liksom tidigare år kretsar musiken kring den store jazzgitarrlegenden Django Reinhardt (1910-1953) och hans Quintette de Hot Club de France, som med den världsberömde violinisten Stéphane Grappelli nådde stora framgångar i Europa mellan 1934 och 1939.

http://www.youtube.com/watch?v=gV6AB3WsNcM

Django Reinhardt har under åren fått många skickliga efterföljare i hela världen. På Dieselverkstan och den tionde Djangofestivalen får du möjlighet att möta ett  antal av dessa.

Årets festivalartister representerar framstående jazzvirtuoser från Spanien, Argentina, Finland och Sverige.

Musiken blandar häftig ”gypsy swing” med stämningsfulla franska valser, latinska rytmer, bossa mm. Allt framfört på akustiska instrument

Kl. 18.30

GUNNAR LIDBERG HOT QUARTET (Sverige)

Gunnar Lidberg är en del av Sveriges jazzhistoria. Inspirerad av Stéphane Grappelli och Svend Asmussen började han spela fiol vid nio års ålder i slutet av 30-talet. Gunnar har under årens lopp även hunnit med att spela fiol i klassiska sammanhang men framförallt har han ägnat sig åt swing i världsklass.

I bandet ingår även Mikael Selander som under 80-talet i stort sett ensam förvaltade Djangomusiken i Sverige med egna bandet Crazy Rhythm.
Gunnar Lidberg (fiol), Mikael Selander (gitarr), Holger Gross (gitarr), Arne Wilhelmsson (kontrabas)

Kl. 19.30
GUSTAV LUNDGREN TRIO (Sverige)

Gustav-Lundgren_web

Gustav Lundgren är en av Sveriges främsta unga jazzgitarrister och hans och Andreas Öbergs grupp Hot Club de Suede skapade förnyat intresse för Django Reinhardts musik i Sverige. Med influenser från musikstilar som spansk flamenco, sydamerikansk bolero och kubansk son tar Gustav Lundgren Trio Djangomusiken till nya höjder.

Gästgitarristen Peter Almqvist är ett känt namn i gitarrkretsar, bl.a. genom gitarrduon Guitars Unlimited tillsammans med Ulf Wakenius.

Gustav Lundgren (gitarr), Martin Widlund (gitarr), Andreas Unge (kontrabas)
Gästartist: Peter Almqvist (elgitarr)

Kl. 20.30
OLLI SOIKKELI & FRIENDS (Finland/Sverige)

OlliSoikkeli_JohannesKaarakainen_web

Olli Soikkeli började spela gitarr när han var tolv och var fjorton år när han upptäckte Django. Vid 20 års ålder är han utan tvekan den mest talangfulla gypsy jazz-gitarristen i Finland.

Ollis spelstil är väldigt energisk och på en mycket hög teknisk nivå utan att tappa det melodiska som är en viktig ingrediens i gypsy swing. Olli har spelat med många av de främsta, bl.a. Andreas Öberg, Joscho Stephan och Vitali Imereli och det ska bli spännande att följa hans fortsatta karriär.

Olli Soikkeli (gitarr), Martin Widlund (gitarr), Hasse Larsson (kontrabas)

Kl. 21.30
SWING MAGNIFIQUE (Sverige/England)

SwingMagnifique_TorbjornCalvero_web

Swing Magnifique är kanske Sveriges flitigaste band i den här genren. Den klassiska sättningen med fiol, gitarrer och kontrabas får ytterligare en dimension genom att bandet också innehåller en sångerska. Repertoaren blandar instrumentalt med sånglåtar och består av gamla och nya klassiker inom Djangomusiken.

Josefin Peters (sång), Ivor Ottley (fiol), Tom Berglund (gitarr), Åke Jonsson (gitarr), Filip Berglund (kontrabas)

Kl. 22.30
BIEL BALLESTER TRIO (Spanien/Argentina)

BielBallesterTrio_web

Biel Ballester har gästat festivalen tidigare men i år kommer han med sin egen trio. Biel blev för några år sedan välförtjänt uppmärksammad när Woody Allen handplockade några låtar till filmen ”Vicky Cristina Barcelona”. Biel har framträtt med många av de allra främsta företrädarna för gypsy swing. Biel Ballester Trio har gett ut flera cd som uppmärksammats internationellt.

Biel Ballester (gitarr), Graci Pedro (gitarr), Leandro Hipaucha (kontrabas)

Kl. 23.30
AVSLUTANDE JAM –  med alla artisterna

Info finns här