SVT2: Iphigenia sänds i repris 10/3

ANNA-LENA-SCREEN-GRAB

Musikdokumentären om och med Anna-Lena Laurin och hennes beställningsverk Iphigenia sänds åter i SVT2 den 10 mars.

Vi hör trumpetaren Anders Bergcrantz och pianisten Richie Beirach som solister med Kungliga Filharmonikerna, dirigent är Thomas Söndergård.

RICHIE-SCREEN-GRAB-RT-WEB

I april 2011 uruppfördes Anna-Lena Laurins beställningsverk Iphigenia på Stockholms Konserthus. I vår musikdokumentär kommer tittarna att få lära känna tonsättaren Anna-Lena Laurin och få höra henne berätta om hur orkesterverket kom till. Iphigenia är ett genomkomponerat orkesterverk där Laurin har valt att låta solisterna improvisera sina insatser utifrån den inspiration de får av musiken i stunden. Ett nytt och ovanligt sätt att kombinera modern konstmusik med jazzsolister.

ANDERS-SCREEN-GRAB
Vi har filmat miljöer som har inspirerat hennes skapande och vi har även filmat själva uruppförandet tillsammans med repetitionsarbetet av verket på Konserthuset i Stockholm.
Orkesterverket Iphigenia är ca 35 minuter långt. Tittarna kommer under programmets gång att få höra hela verket. I dokumentären visar vi ömsom orkestern med solister och dirigent och ömsom ett kraftfullt bildspråk som anknyter till Laurins musik såväl som dramat Iphigenia i Aulis.

Anna-LenaLaurinportrait