OJ nummer 5 ute!

OJ 5–12 omslag 400px

OJ nummer 5/2012 finns nu hos välsorterade återförsäljare! Men det är förstås fortfarande billigast och bekvämast att prenumerera!

Det är också bara våra prenumeranter som får den sampler-cd som kommer att dyka upp då och då i OJ. På cd:n finns smakprov på innehållet i vår skivbutik Music Row, denna gång till exempel Trinity, Magnus LIndgren, Isabel Sörling Farvel och Wennerström Larssson Explicity. Inalles 13 spår!

Sampler

I nummer fem finns som vanligt artiklar, intervjuer och recensioner av skivor, konserter och böcker – tlll exempel detta:

 

Att driva en förstklassig jazzorkester i över trettio år är en kulturgärning som tveklöst kan betraktas som beundransvärd. Dessutom smått unik.

Trumslagaren, talangscouten och bandledaren Fredrik Norén har på ett enastående sätt visat att en sådan bedrift faktiskt är möjlig.

7 Noren

Snart sitter hon vid en Steinwayflygel mitt emot Bobo Stenson på Uppsala Konsert & Kongress, den stora konserthallen i Uppsala.

På scenen finns också hennes forne rektor, basisten Anders Jormin och saxofonisten Lennart Åberg.

”Det känns inte som på riktigt liksom”, säger japanska Naoko Sakata som längtade till Sverige när hon hört norsk och svensk musik på nätet.

11 Sakata

När Leedy Manufactoring Company 1921 tillverkade vibrafonen hade jazzen fått sitt i dubbel bemärkelse hårdsvängande instrument. Virtuoser som Lionel Hampton, Gary Burton och Milt Jackson är några av de musiker som satt instrumentet på jazzkartan.

Här tecknar Erik Kjellberg vibrafonens historia.

21 Vibran


bland tar det längre tid än annars. Närmare bestämt 33 år. Så länge har vi fått vänta på det som sägs vara den sista tillgängliga inspelningen med den s k Belongingkvartetten med Keith Jarrett, Jon Christensen, Palle Danielsson och Jan Garbarek.

Musiken, som nu finns utgiven av ECM på den dubbla cdn med det passande namnet Sleeper, innehåller hela den konsert som gruppen gav i Nakano Sun Plaza i Tokyo den 16 april 1979.

Tomas Tornefjell berättar här om skivans Törnosasömn.

31 Sleeper


I Sverige sjöng Bibi Johns med Carl-Henrik Norin och Thore Swaneruds orkester, och hon gjorde skivinspelningar med Arne Domnérus och Gunnar Svensson.

Karriären tog fart i USA där hon jobbade med Eartha Kitt och Toots Thielemans. Senare flyttade hon till Tyskland och banade väg för svenska schlagersångerskor.

Men jazzen har hon aldrig släppt kontakten med.

OJ träffade Bibi Johns i hennes hem strax utanför München.

38 BibiJohns


VAXDAX hälsar OJ:s läsare välkomna till den fjärde i raden av heta vaxkrönikor! Vi väljer att lämna den skandinaviska jazzen i denna krönika och vänder oss västerut. Till Chicago.

En vanvettigt ovanlig men historiskt, samt musikaliskt mycket intressant inspelning överförd till en sjutums vinyl, utan omslag.

40 Discaholic


Danska skivbolaget SteepleChase records nystartar i Sverige.


För att få lite bakgrund om de 40 år som gått, och tankar om framtiden träffade OJ:s Stig Linderoth Steeple Chase Records grundare Nils Winther i hans bostad i Klampenborg strax utanför Köpenhamn.

44 Steeplechase


Varde ljud! I Petter Hölaas’ universum är ljudet en skapelse som han försöker omforma och förfina, i sin högtalarfabrik i Kungsängen utanför Stockholm.

”Det handlar om ljudbilder. Och om upplevelse”, menar han. Bland hans kunder från när och fjärran finns många jazzmusiker.

46 Ljudmannen

Och som vanligt: recensioner av konserter, böcker,och skivor. Sist i tidningen finns katalogen för OJ:s skivbutik Music Row. Våra prenumeranter har i detta nummer fått en sampler ur innehållet i katalogen.

48 Scen

58 Skivor

80 MusicRow