Prylf i studion

prylf_web.jpg

Studion finns i en röd liten stuga när Prylf spelar in. I Björkås, strax utanför Karlstad, finns Teknik- och Musikstugan, och där samlades fem unga jazzmusiker i slutet av april för att spela in sin första cd.

De fem i bandet Prylf har Skåne som gemensam nämnare. Sångerskan Linnea Henriksson, trummisen Raeel Raissi, basisten Patrik Grundström och vibrafonisten Felix Martinz har alla gått musikerlinjen på Skurups Folkhögskola, och det var där man började spela ihop för två år sedan. Förra sommaren hittade gruppens gitarrist en egen karriärväg, och då blev Anton Toorell, som just avslutat sin utbildning på Fridhems Folkhögskola, kontaktad och engagerad.

Nu är Raeel, Felix och Anton kurskamrater på Kungliga Musikhögskolan, Linnea och Patrik bor i Malmö och är frilansande musiker – Patrik är bland annat medlem i Anders Bergcrantz Quartet.

Musiken då?  Linnea beskriver innehållet på cd:n som jazzstandards med ”glittersprakande ös och jävlar anamma-klös”.
– Arrangemangen växer fram medan vi jobbar med låtarna, säger Patrik. Och det är kul att ta sig an standards, det är sådant som de flesta känner igen och som de nu får höra i nya tappningar.

prylf2_web.jpg

Prylfs förstlingsverk kommer att innehålla titlar som All Of Me, Autumn Leaves och sex-sju andra titlar. Gemensamt är att det blir tolkningar som inte liknar mycket som hörts förut, för här finns pop, rock, punk, metal och jazz i en högoktanig mix. När jag besöker skivstudion får ljudteknikern Olle Edberg ta sig an den kraftfulla dynamiken i en alldeles speciell tolkning av Body and Soul. Det osar av energi och spelglädje och ingen lyssnare lär förbli oberörd.  

– Musiken överraskar och sticker ut. Med dessa fantastiska gamla jazzstandards vill vi skapa nya känslor man aldrig kunde tro fanns i dem, säger Prylf enhälligt. Vi mixar lättillgänglig musik och det totalt oväntade. Med den blandningen kan vi få både de som aldrig lyssnat på improvisatorisk musik och de mest extrema jazzälskare att vilja lyssna och reagera.

Prylfs cd kommer på Boogie Post Recordings under hösten.