Jazz i Underlandet

Foto: Lasse Seger

Lite av ett evenemang är det ju när Lunds jazzliv berikas med en ny scen för jazzen, som förstås också lär blir ett nytt vattenhål för Lunds många jazzvänner.

Krögaren David Kallos, som är initiativtagare till Underground kunde vid gårdagens premiär till synes förnöjsamt notera att så många fler i publiken gick det nog inte att klämma in i Restaurang Brogatans undre regioner.

Pianisten Mathias Landæus med vännerna Snorre Kirk, trummor och Johnny Åman, bas är Undergrounds husband och denna premiärkväll hade man bjudit in en av vårt lands mera kända och profilerade tenorsaxofonister, Jonas Kullhammar.

Tillsammans bjöd de fyra på ett i det närmaste perfekt jazzklubbsgig. Landeus är kanske inte någon pianistisk finlirare men han spelade tuffa solon och kompade  finurligt och med schwung. Han lockade sitt medkomp till insatser i samma anda och jag tror inte Kullhammar kunde haft så mycket bättre stöd.

Kullhammar är ju en mångfacetterad spelare som denna kväll hade förstått vad som krävdes. Sålunda  fick vi höra  en myckenhet tenorspel inspirerat av Griffin, Rollins och några till. Plus en del Kullhammarspräck som definitivt inte var i vägen alls.

Jag hade inte möjlighet att höra mer än första set som gav två Landeusoriginal, lite underfundiga Let us play och Carlos, båda perfekta  låtar i sammanhanget. En jazzstandard, It could happen to you och därefter före paus Kullhammaroriginalet och röjarnumret Bristol scream.

Jonas Kullhammar med Mathias Landæus Trio
Jazzklubben Underground, Brogatan Lund,11 mars 2010