IMPRA startar upp ny jazzfestival

Föreningen IMPRA utvecklar sin verksamhet under 2021 med en ny endagsfestival i Stockholmsområdet.

IMPRA Jazz Festival är föreningens första festivalsatsning och kommer att äga rum den 28:e augusti.

IMPRA har sedan 2006 stöttat och lyft fram musiker som identifierar sig som kvinnor, transpersoner och ickebinära som är verksamma inom jazz- och improvisationsmusik.

-För att par år sedan så tittade vi på hur könsfördelningen såg ut på Sveriges största jazzfestival, Stockholm Jazz Festival och gjorde en översiktsberäkning. Vi kunde då se att män stod för ca 78 % av akterna, medan kvinnor, transpersoner och ickebinära stod för enbart 22 %. En tydlig snedfördelning i utbudet som visade på hur viktigt IMPRAs arbete är och ur detta kom idén om att starta en jazzfestival som lyfter kvinnor, transpersoner och ickebinära musiker  säger Sofia Lärkfors, konstnärlig koordinator för IMPRA Jazz Festival.

I arbetet med festivalen har IMPRA sökt liktänkande samarbetspartners och en av dessa är systerorganisationen Women in Jazz i Storbritannien. I Storbritannien identifierar sig endast 5 % av jazzmusiker sig som kvinnor, något som Women in Jazz arbetar för att förändra genom utbildningar, broadcasts och workshops.

-Syftet med IMPRA Jazz Festival har redan från början varit att skapa en helhetsupplevelse och visa på den bredd som jazz representerar. Samarbetet med Women in Jazz har därför varit otroligt viktigt i utvecklandet av festivalens konstnärliga vision då mycket inspiration kommer från Londons mångfaldiga jazzscen. Vi är även mycket glada över att kunna komplettera festivalens line-up med ett panelsamtal som arrangeras tillsammans med Women in Jazz  säger Stina Ney, producent.

Klara namn i skrivande stund är estniska saxofonisten Maria Faust, brittiska slagverkaren Jas Kayser och sångerskan Iris Bergcrantz.

Spelplats och uppdatering av programmet står färdigt inom kort. Mer info på: https://impra.se/

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.