Intervju med Klaus Pontvik

Foto: Sarah Thorén

OrkesterJournalens Patrik Sandberg fick en pratstund med Uppsala Internationella Gitarrfestival-generalen Klaus Pontvik.

Femtonde upplagan av Uppsala Internationella Gitarrfestival är avklarad. Blev det den succé du räknat med?
– Ja. Det blev en mycket fin festival med hög stämning, väldigt bra konserter och en stor publik från hela Sverige och även långväga gäster utanför Sverige.
Vad skulle du säga att årets festivals röda tråd var?
– Det är alltid svårt att tala om en enda röd tråd på en så bred festival. Just bredden är en ständig röd tråd. Men vi främjar samarbeten mellan artister och länder och det syntes på flera sätt i år med. Finland, Spanien. Men även att vi satsat mer på nya mindre kända, och unga artister.
Vad tycker du själv var mest minnesvärt?
– Kunna se publiken njuta! Och alla fina möten med artisterna förstås.
Bästa konsert?
– Flera, men Al Di Meolas och Egberto Gismontis var riktiga pärlor!
Hur står sig festivalen med övriga gitarrfestivaler internationellt, jobbar du i team med andra arrangörer och bokare som jobbar med liknande festivaler?
– Vår festival står sig väldigt bra! Och det beror bland annat på vårt breda utbud och blandningen mellan musik och pedagogiskt innehåll. Där är nördarna särskild glada för att inspireras, mötas och förkovra sig genom olika workshops och masterclasses. Vi lever i en global värld så vi har mycket kontakter med många.
Hur lyckas man med konststycket att få hit artister som Al Di Meola tre gånger?
– En av våra viktigaste redskap är att vi satsat på värdskap och gör festivalen väldigt personlig. Artister och besökare får känna sig som VIP:s och blir automatiskt ambassadörer för festivalen och Uppsala. Al gillar arbetet vi gör och det är därför han gärna kom tillbaka även i år.
Vad kan vi se fram emot på 2019 års upplaga?
– Vi kommer leverera ännu ett intressant programinnehåll som överraskar och skapar nyfikenhet!

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.