Intervju med Roberto Fonseca

Foto: Carles Roig

Den 45-årige pianisten och sångaren Roberto Fonseca räknas som en av de hetaste kubanska musikerna av i dag. 15 år gammal började han sin professionella karriär på Havannas jazzklubbar. 2001 efterträdde han pianisten Rubén González i den legendariska ensemblen Buena Vista Social Club och han har samarbetat med den maliska sångerskan Fatoumata Diawara. Dessutom har han varit musikalisk chef i Gilles Petersons Havana Cultura-projekt och konstnärlig ledare för den kubanska jazzfestivalen Jazz Plaza. Förra hösten släppte han Yesun (Mack Avenue), hans nionde album.
En konsert med Fonsecas trio på Fasching i Stockholm var inplanerad nu i slutet av april, men den blev inställd på grund av pandemin.
– Jag såg verkligen fram emot att spela min nya musik för er i Sverige, säger Fonseca på telefon från sitt hem i Havanna, där han sitter i karantän.
– Den sista konserten jag genomförde innan jag åkte tillbaka till Havanna hölls i New York. Den streamades live och det fungerade väldigt bra. Coronapandemin har gjort att man måste hitta nya vägar och se sin musik ur ett annat perspektiv, nu när man inte kan arbeta på samma sätt som tidigare.
– Jag hoppas jag får möjlighet att komma till Sverige snart!
Vad är det primära du vill förmedla med Yesun?
Yesun är det album jag alltid har velat göra. Det är fullt ut mitt egna personliga projekt. Jag bygger broar mellan mina afro-kubanska traditioner och musikstilar som jag har absorberat under många års turnerande runt om i världen. Jag blickar alltid framåt i mitt musikskapande utan att någonsin glömma mina rötter.
– Jag vill att Yesun ska visa människor vem konstnären och individen Roberto Fonseca verkligen är. Det är först nu som jag fördjupat mig i den rika kubanska musiken på allvar, i början av min karriär var jag mer intresserad av att snappa upp musikaliska trender. Kubansk musik är ofta full av klichéer; människor har en förutfattad idé om Kuba och kubansk musik.
– Med Yesun vill jag, helt enkelt, visa hur mitt Kuba låter. Den tog mindre än en vecka att spela in, det gick snabbt för jag har alltid varit något av en ”melody maker”. Melodier kommer väldigt enkelt till mig.
Har låtarna på Yesun några budskap?
– Ja, alla låtarna på Yesun har ett budskap. Water är till exempel min hyllning till vattnet – utan vatten skulle vi inte existera. Precis så är det med musik för mig, utan musik skulle jag inte överleva.
Den amerikanske saxgiganten Joe Lovano och den fransk-libanesiske trumpetaren Ibrahim Maalouf gästar på skivan.
– Ja, för mig har det alltid varit viktigt att samarbeta med starka, personliga röster. Så jag är väldigt tacksam att jag fick med just Joe och Ibrahim på detta projekt. Deras insatser ger särskild prägel till Yesuns helhetsbild.
Två favoritskivor du tar med dig till en öde ö?
– Herbie Hancocks Mr. Hands och Keith Jarretts The Köln Concert.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.