Intervju med SHA3K

SHA3K (Stina Hellberg Agback 3000) består av Stina Hellberg Agback på harpa, Tove Brandt på bas och Djamel Baroudi på trummor/elektronik. Winning Isn’t Everything, It Is the Only Thing!, deras debutalbum, släpptes digitalt och på cd i slutet av maj.
Hej, Stina! Berätta om SHA3K och Winning Isn’t Everything, It Is the Only Thing!.
– 2012 var ett väldigt tufft år för mig, men något som hjälpte mig igenom det var att jag blev introducerad för amerikansk fotboll. Sedan dess följer jag NFL-säsongen slaviskt. När säsongen 2018 -2019 var över hade jag en intensiv skrivperiod och skrev ett tiotal låtar som alla på något sätt knöt an till amerikansk fotboll. Jag försökte spegla olika spelares personligheter, olika vändningar i spelet och avgörande ögonblick. Under samma period träffade jag en musiker som var otroligt tävlingsinriktad, på en nivå jag inte riktigt upplevt förut. Det gav mig många tankar, som sen kanaliserades in i Winning Isn’t Everything, It Is the Only Thing! på olika sätt. Det kan säkert vara så att det existerar konstnärer inom sport till exempel, när det klart och tydligt existerar vinnarskallar inom musik. Det är ju också något enormt sorgligt med atleter som pensioneras. En amerikansk fotbollsspelare spelar ofta sin sista match innan han fyllt 30, och fram till dess har hela hans liv kretsat runt sporten. Tänk att lägga sitt instrument på hyllan innan man fyllt 30, då har man ju knappt börjat!
– Vi hoppas kunna göra konserter i anslutning till sportevenemang – när de blir tillåtna igen – för att verkligen låta jazz- och sportvärldarna mötas. Vi kanske kan tänka oss att spela på någon jazzklubb också, men då förväntar vi oss en publik med sportkepsar och huliganvrål (skratt).
Harpa är ett relativt ovanligt instrument i jazzsammanhang.
– Jag vet att många harpister brukar berätta om hur de förälskat sig i harpans klang. Så är det inte för mig – jag är förälskad i harpans funktion. Med en harpa kan du göra nästan vad som helst. Du kan manipulera öppna strängar med prepareringar. Du har ett register som är jämförbart med en flygels register. Du har möjligheten att stämma om hela instrumentet och spela det vi kallar glissandon. Du kan elförstärka instrumentet och använda ljudeffekter på ett helt nytt sätt. Jag har alltid strävat efter att behärska alla aspekter av harpan, för att kunna uttrycka precis det jag känner klangmässigt, harmoniskt, rytmiskt …
Var befinner du dig i din musikaliska karriär just nu?
– Jag tycker att jag är på en ganska härlig punkt i min karriär. Jag har återkommande engagemang inom den klassiska musikvärlden, jag har långkörande barnföreställningar och ett antal fina grupper inom jazz och experimentell musik, vilket sammantaget betalar mina räkningar. Jag har börjat våga följa mina idéer och ställa dem på sin spets, och den finaste känslan är att det mottagits så varmt. När jag verkligen varit mig själv, har det gått som allra bäst. Just denna vår ställdes ju hela världen upp och ner, och ingen kan ju riktigt veta vad vi kommer tillbaka till när restriktionerna lättar upp och coronapandemin klingar av, men även om mitt liv skulle förändras radikalt så kommer jag minnas de senaste åren i mitt liv med en väldig glädje och tacksamhet.

För mer information om SHA3K, se facebook.com/sha3kmusic.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.