Intervju med Yotam Silberstein

Ikväll (12/3) spelar den hyllade israeliske gitarristen och kompositören Yotam Silberstein med sin kvartett på Fasching i Stockholm. Med nya skivan Future Memories (jazz&people) har Silberstein etablerat sig som ett av de hetaste jazznamnen i New York för närvarande och han har bland annat jämförts med gitarrikoner som Paco de Lucia.

OJ fick en pratstund med Silberstein.

Berätta kort om din karriär, Yotam.
– Jag föddes i Israel och började spela gitarr när jag var 10 år gammal. När jag gick på Konstskola i Tel Aviv spelade jag ofta med äldre skickliga jazzmusiker och det bidrog verkligen till min musikaliska utveckling. När jag var 25 flyttade jag till New York och där blev jag upptäckt av den legendariske saxofonisten James Moody som i sin tur presenterade mig för andra meriterade musiker. 2005 gick jag till final i Thelonious Monk International Jazz Guitar Competition vilket öppnade många dörrar. Roy Hargrove, Marcus Miller, David Sanborn, Toninho Horta, Nathan Davis och John Patitucci är några jag spelat tillsammans med under min karriär. Patitucci spelar på Future Memories.
Var hämtar du inspiration när du komponerar?
– Livet i sig självt och andra typer av konstformer inspirerar mig. Melodin är alltid det primära när jag skriver min musik. På Future Memories har jag hämtat inspiration från israelisk, sydamerikansk och arabisk musik. Bandet som jag turnerar med – Daniel Dor trummor, Vítor Gonçalves dragspel, piano och Rick Rosato bas – är väldigt sammansvetsat. Vi har nu spelat och turnerat ihop i drygt två år.
Future Memories reflekterar väldigt mycket vem jag är.
Är du bekant med den svenska jazzscenen?
– Ja, jag har lyssnat till en hel del fantastiska musiker från Sverige och jag skulle gärna vilja jobba ihop med svenska musiker i något projekt i framtiden.

Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.