Jackie Mills har trummat klart

Jackie Mills, trumslagare som blev affärsman i musikbranschen, avled 22 mars, 88 år gammal.

Mills var född 11 mars 1922 och uppvuxen i New York och engagerades redan som 19-åring i Charlie Barnets orkester. Han spelade under krigsåren med flera andra storband och med olika smågrupper i New York. 1945 kom han till Los Angeles där han medverkade i Boyd Raeburns orkester och som kunnig mångsidig trumslagare snabbt blev anlitad som studiomusiker. 1946 turnerade han med Jazz At The Philharmonic, och han gjorde skivor med bland andra Lucky Thompson, Wardell Gray och Dodo Marmarosa.

1948 ledde han en kvintett med Åke Hasselgård på klarinett och Jimmy Rowles piano, som medverkade i Jubilee, ett live-inspelat radioprogram för amerikanska armén. Den musiken har senare givits ut på skiva i Hasselgårds namn. 1950 kom han till Harry James orkester och under 1950-talet spelade han omväxlande med stora band ledda av Barnet, James och Tommy Dorsey. Från mitten av sextiotalet var Mills mest verksam som affärsman, producent och förläggare.

När jag för snart 29 år sedan besökte Jackie Mills i hans inspelningsstudio på Santa Monica Boulevard, var han närmast demonstrativt distanserad från sitt jazzförflutna och desto mer uttalat hänförd av listplaceringarna för det kända rockband som just då arbetade där.

Lars Westin