Jacob Karlzon om The Big Picture

Jacob-Karlzon-Trio-foto_Stephen-Freiheit

Jacob Karlzon 3:s förra skiva, Heat, fick stor uppmärksamhet och bidrog till att Jacob under 2010 fick både Jazzkatt och Django D’Or-pris.

Nu kommer The Big Picture från trion. Vad har hänt sedan sist, Jacob Karlzon?

–  The Big Picture är en ren trioplatta. På den förra var ju Karl-Martin Almqvist och Peter Asplund med på några spår, men nu är det bara jag, basisten Hans Andersson och trumslagaren Jonas Holgersson.

–  Förutom sättningen så har gruppsoundet förändrats avsevärt i och med att vi har tagit in elektronik som syntar, loopar och samplingar. Men det har varit enormt viktigt att integrera det nya soundet i trion, i stället för att bara lägga det ovanpå.

–  Elektroniken har blivit en väsentlig del av ljudbilden, men utgångspunkten är trions musik. Vi har inte blivit ett ”elektriskt band”, fortfarande är det akustiska och improvisationen i centrum.

–  Det har blivit en annorlunda platta som jag och Lars Nilsson på Nilento Studio har producerat tillsammans. Vi har jobbat mer med själva produktionen än vad som är vanligt vid en jazzinspelning. Låtarna har fått ta sig sina egna identiteter, inte minst soundmässigt.

Du nämner impressionism och hårdrock som två av dina inspirationskällor. Kan du utveckla det lite?

–  Jag gjorde soloplattan Improvisational Three för Caprice, där jag improviserade över Ravels musik.  Detta är verkligen något som har befruktat mitt pianospel. Flera av styckena på cd:n har en återhållsam balladkaraktär, och där känner jag att intrycken kommer från upplevelsen som jag hade med Improvisational-plattan.

En annan genre som inspirerar Jacob är den amerikanska metalscenen. Som den hårdrockare han var på 80-talet sneglar han fortfarande gärna åt det hållet, och för några år kom han i kontakt med musiken från gruppen  Korn, och det blev en inkörsport till annan musik.

–  Man präglas förstås av det man lyssnar på, men min musik är främst just musik. Visst är det jazz, på det sättet att det är improviserad musik med förankring i jazztraditionen. Det är naturligt att ta med intryck från all musik jag lyssnar på och skapa ett eget musikaliskt universum.

JACOB_KARLZON_PRINT_miki_anagrius

 På The Big Picture finns, förutom Jacobs egna verk, två covers. Den ena är Maniac från filmen Flashdance. En låt som många känner igen, menar Jacob, men när man skapar på ytan så upptäcker man att det i de mest tidstypiska produktioner kan ligga små pärlor. Och så har trion med sin tolkning av U2:s In God’s Country.

Skivan släpps den 21 mars, den 23:e spelar trion på Fasching, och så väntar Malmö den 24 och Swedish Jazz Celebration den 25. Sedan blir det bland annat Nefertiti 22 april, Höör 6 maj, Sunset i Paris 18 maj och senare i sommar Kristianstad Jazz Festival och festivalspel i Italien.

Jacob Karlzon 3 medverkar dessutom på Hanne Boels skiva The Shining of Things, som släpps 14 mars. Jacob och Lars Nilsson har producerat, och trion kommer att turnera med Hanne Boel i Norge och Danmark under våren och sommaren.

Olle Hernegren