Järvell, Gunnar – vibrafonist

11 mars 1920 – 1 juni 1947

JarvellGunnar_m_vib1947

”Har en mycket personlig stil… Spelar rytmiskt och med fin swing…”, skrev Expressen i januari 1946 om Gunnar Järvell inför det årets val av elitorkester. Fast någon vibrafonist valdes inte in bland de nio i eliten; vibrafonen räknades bland ”udda” instrument.

Stockholmaren Gunnar Järvell var den förste i Sverige med vibrafon som huvudinstrument.  Som tonåring spelade han litet fiol och piano men när Svend Asmussens orkester besökte Stockholm 1940 blev han så fångad av vibrafonens klang att han genast köpte en och började spela. Sitt första jobb hade han med saxofonisten Dan Stoupels amatörorkester och när den deltog i en amatörtävling på Nalen fick Järvell ett solistpris.

Han spelade sedan med bland andra dragspelaren Åke Broman, trumpetaren Ragge Läth på Rosalie i Råsunda, sångaren Evert Granholm och Eddie Mc Andrews orkester i folkparkerna. Hösten 1943 kom han till Emil Iwrings orkester på bland annat Berzelii-Terrassen och blev kvar där i drygt tre år. Med Iwring gjorde han också sina enda skivinspelningar. Under den tiden etablerade han sig på allvar i det svenska jazzlivet.

Sommaren 1947 ingick Gunnar Järvell i Sven Garders orkester som reste på turné med Alice Babs. Under en bilresa söderut drabbades han av svåra smärtor i magen och en läkare i Höllviken ordnade med ambulanstransport till lasarettet i Trelleborg där han omedelbart opererades för sprucken blindtarm. Operationen gick lyckligt men efter några dagar blev han sämre och avled, endast 27 år gammal.

Artiklar:
Svenskt Stjärnalbum, OJ 6/1946