Jan Bruér fick Putte Wickman-stipendiet

JanBruer

Jazzhistorikern Jan Bruér har fått Putte Wickmans stipendium på 25 000 kronor för att han ”med musikalisk entusiasm följt och förtecknat Puttes dokumenterade karriär från stenkaka till ny teknik”.

Att Jan Bruér följt Putte Wickman under dennes karriär är ingen överdrift. Den unge herr Bruér var bara 13 år när han intervjuade Putte Wickman för Sundsvalls Tidnings juniorsida.


– Första gången jag intervjuade Putte var 1956, berättar Jan. Han hade spelat i Folkets Park, och jag var ju för ung för att komma in. Men jag träffade bandet innan spelningen, och vi bestämde att jag skulle komma till hotellet dagen därpå. När jag kom dit satt hela sextetten där, prydliga och punktliga. Och jag tänkte, ”att dom bryr sig om mig”. Dom fattade nog att här var en yngling som borde behandlas väl. Det var ödmjukt och professionellt!

Att detta skulle bli starten på en karriär som musikskribent anade ingen då. Men följden blev att Puttes skivor regelbundet skickades till Jan i Sundsvall för att recenseras i Sundsvalls Tidning.

Jan skrattar gott när jag berättar historien jag hört om hur han bjöd hem hela bandet på saft och kakor vid första träffen.

– Något ligger det väl i den, men det var inte vid första träffen utan när jag var lite äldre, kanske 15 år så att jag kunde komma in på kvällarna när dom hade 16- eller 17-årsgräns.
Då hände det någon gång att Putte och bandet följde med mig hem efter spelningarna. Det var ju ibland sent på kvällarna, och inte var det saft och kakor heller. Mammas vinförråd tullades nog vid några tillfällen. Men ibland bjöds allihop hem på middag, det kunde vara pannkaka eller vad som helst.

Efter den tiden hade Jan under alla år kontakt med Putte Wickman, till exempel under arbetet med de 10 cd-boxarna i serien Svensk Jazzhistoria, och med konsertproduktioner på Rikskonserter.

Nu arbetar Jan Bruér med faktainsamling för en bok om Putte Wickmans liv och verk. En omfattande diskografi som tar upp alla aspekter av Puttes musikliv ska det också bli.

När han har lust kan Jan dessutom sedan tre år tillbaka titulera sig filosofie doktor. Under arbetet med Svensk Jazzhistoria växte det också fram en vetenskaplig avhandling med titeln Guldår & Krisår, som behandlar den svenska jazzen på 1950- och 60-talet och som Jan disputerade på 2007. En Dr. Jazz om någon!

Fotnot: Jan Bruérs avhandling Guldår & Krisår finns utgiven på Svenskt Visarkiv.

 

Guldår & krisår