Jan Lundgren släpper ny notbok

”Improvisation är som att vi sitter här och pratar. Det är impulsivt utan reflektion. Vi låter det snurra
på. Det är som att prata direkt från hjärtat. Men för att improvisera måste du kunna språket … Du måste ha ett språk som du bemästrar. Om du inte gör det kan du inte improvisera hela vägen. Det handlar om nyanser och skiftningar. Som att ett ord kan ha många olika betydelser.” Så beskriver pianisten
Jan Lundgren vad ordet improvisation står för, för honom på sin hemsida.

Jan Lundgren (född 1966) sällar sig till de svenska stjärnpianisterna som format det igenkännbara ljudet av skandinavisk jazz, med sina kompositioner tillsammans med namn som Esbjörn Svensson, Jan Johansson och Bobo Stenson.

 Nu släpper pianisten 20 av sina originalkompositioner i en samlad notbok på 48 sidor: Jan Lundgren Collection. Bland kompositionerna märks låtar som The Poet, Blue Silence och Mare Nostrum. Boken representerar pianistens personliga val, inga transkriptioner vilket ofta är fallet, utan alla toner motsvarar istället Lundgrens handskrivna originalnoter.

Hur kom du på idén att ge ut en notbok med dina alster?

-Notboken är helt och hållet en coronaprodukt kan man säga. Det har ju funnits så mycket tid över till sidoprojekt eftersom alla mina konserter i stort sett är uppskjutna eller kancelerade. Jag drog igång förarbetet runt mars/april förra året och arbetade med boken fram till julen 2020 ungefär. Det ges inte ut så mycket notböcker numera så jag kände att det kanske fanns ett behov att mäta därute.

Har du gjort urvalet helt själv?

-Ja men det är uteslutande kompositioner som jag skrivit och gett ut på album på tyska ACT-etiketten, där jag är signad. ACT ger ut boken som även ingått ett samarbete med musikförlaget Hal Leonard och bokförlaget Bosworth Edition.

Vem riktar sig notboken till?

-Jag vill att den ska fungera som en slags Real Book, vissa av kompositionerna har pianoutskrifter, andra inte. Det är inga plankade solon, den är gjord på ett sådant sätt att den ska fungera för en bredd stab av användare – från professionella musiker till de som bara vill sitta hemma och spela. Det är viktigt för mig att ge dem som spelar min musik så mycket utrymme som möjligt.

Vilken är din egen favorit av dina kompositioner som är med i boken? – Svårt, men jag skulle nog säga Mare Nostrum. Jag hade gärna haft med Almas Vagvisa som är min mest spelade låt, som nu har nått otroliga 11 miljoner streams, men den är inte inspelad under ACT så den kunde jag inte ta med.

Var kan man köpa Jan Lundgren Collection? – Antingen på Dominantens hemsida https://www.dominanten.nu/shop/index.php eller via ACT:s hemsida https://www.actmusic.com/en
Patrik Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.