Jan Lundgren tilldelas Jazz i Malmös Guldnål

Text: Patrik Sandberg Foto: Sascha Kajic

Föreningen Jazz i Malmö har beslutat att tilldela hedersutmärkelsen Jazz i Malmös Guldnål 2023 till pianisten & kompositören Jan Lundgren (född 1966) med motiveringen:  ”Jan är en internationell exportvara och en av Sveriges främsta pianister som spelat med de flesta och bästa, både svenska och internationella. Med en unik förmåga att vårda originalmusiken men samtidigt leverera personliga, harmoniskt och rytmiskt swingmättade improvisationer gör honom till en inspirerande konstnär som vågar utmana”

Guldnålen har årligen delats ut sedan 2010 till en person som gjort särskilt kreativa och innovativa insatser för att främja jazzen i regionen.  Prisceremonin skedde tidigare ikväll i samband med en konsert på Victoriateatern i Malmö där pristagaren framförde musik från sin långa och framgångsrika karriär tillsammans med Karl-Martin Almqvist, Daniel Franck och Cornelia Nilsson.

Grattis!

-Tack, ja det känns verkligen jättekul. Stora profiler från regionen som Anders Bergcrantz, Helge Albin och Anders ”Chico” Lindvall har ju fått priset tidigare vet jag. Jag startade ju min musikaliska karriär på Malmö- scenen kan man säga, sedan flytten till Ystad kom jag dock lite bort från scenerna där. Under mina år på Musikhögskolan i Malmö så var jag en av de drivande i jazzföreningen på skolan under flera år och vi bjöd in meriterade jazzprofiler som David Murray och Monica Zetterlund.  

Hur har jazzscenen i den södra regionen förändrats sedan din karriär tog fart?

-Jazzregionen i södra Sverige har alltid varit stark men har de senaste åren försvagats tråkigt nog. Simrishamn har försvunnit och Höör, Kristianstad lever kvar men i betydlig blygare omfattning än tidigare. Jazzscenen blomstrade här nere under åren när jag grundade min karriär. Men detta går ju lite i vågor så är det.

Vad ligger i pipeline under 2024?

-Firar 20 år med Mare Nostrum (med Richard Galliano och Paolo Fresu) nästa år så vi ska gå in i studion och spela in en ny platta i april, sedan ska jag spela in en duoplatta med brasilianska gitarristen Yamandu Costa som jag spelat med en del senaste åren. Jag har precis spelat in en ny platta med saxofonisten Scott Hamilton. Just nu kan man höra mig i serien Kind of Jazz på Konserthuset i Stockholm, senare i höst i serien Två och en Steinway på Rival i Stockholm. Festivalen i Ystad så klart, jag kan inte avslöja några namn ännu men inom kort. Vi kör fem festivaldagar i år  då vi firar 15 år (31 juli-4 augusti).

Patrik Sandberg

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54013) [1]=> int(51323) [2]=> int(54209) [3]=> int(54353) [4]=> int(54325) [5]=> int(50803) [6]=> int(54305) [7]=> int(54329) [8]=> int(54321) [9]=> int(54382) }