Debatt: Hur mycket tillväxt för kulturen genererar Tillväxtverket egentligen?

JanneKullhammar

Mitt namn är Janne Kullhammar, musiker och grundare/rektor/trumlärare musikskolan Musikania (www.musikania.se).

Jag bryter nu min semester då jag blir så oerhört arg och besviken över hur Tillväxtverket hanterar våra skattemedel där en av deras vinprovningar istället skulle kunna göra skillnad bland annat i min verksamhet.

Jag initierade och grundade Musikania tillsammans med min son Jonas Kullhammar och två andra krafter, Gunnar Wenneborg och Bosse Ståldal.

Vi startade musikskolan med pop-rock-jazz-inriktning för 5 år sedan för att Nacka Musikskola hade mossat igen, man körde över ungarna och erbjöd bara den undervisning man hade lärare till, dvs inte lira pop o rock i band. Min vision var att ungarna verkligen skulle vara i centrum, alla skulle få hela 30 minuters enskild undervisning, lärarna skulle vara utövande musiker och frilansa både som lärare och musiker. Alla elever skulle få lira tillsammans i småband.

Allt det har infriats och vi toppar sedan starten kommunens kundundersökningar (det finns åtta musikskolor i Nacka). Vi har 35 sköna lärare/musiker. Vi bygger vår verksamhet på kommunens musikskolecheck, dvs kommunens skattebetalare finansierar Musikania.

Därför är jag som chef ytterst försiktig med våra pengar men jag vill samtidigt att våra lärare ska få känna uppskattning och, vilket musiker inte är vana vid, få gå på ”firmafest” och julbord. Mycket uppskattat!

Firmafesten håller vi här hemma på altanen, jag och min fru arrangerar det hela med handling och tillagning. Vin och öl köper vi på systemet och en avec bjuder jag själv på. Julbordet har jag halva priset på genom att jag själv agerar skådis (som L O Smith, Brännvinskungen på hans gamla sommarresidens Carlshällsgård på Långholmen). Till julbordet ingår inga starkdrycker!

Våra lärare har en bra lön, vi får inte större ersättning för att vi ger mer undervisningstid än övriga musikskolor, utan vi jobbar med små marginaler. Kostnadseffektivt och med ett sunt ekonomiskt tänkande, inga utsvävningar och inga feta chefslöner. Så mycket av skattepengarna som möjligt går till ungarna/eleverna/kunderna. Själv försöker jag jobba effektivt för att även jag ska vara yrkesverksam musiker – jag spelar mer än någonsin och släpper i september min första jazzplatta i eget namn.

Nu till det som gör mig så förgrymmad eftersom både vi och Tillväxtverket hanterar skattebetalarnas pengar:

I juni fick jag avslag från Anders Nordborg på Länstyrelsen (som tydligen sovrar bland anmälningarna till Tillväxtverket). Tipset fick jag från Nacka kommuns näringslivsdirektör Anders Börjesson.

Trots arbetsbördan som ansvarig och mycket spelningar tog jag tid att plita ner min ansökan som gällde ”produktutveckling”. Jag tänkte mig att, eftersom vi inte har ekonomi till detta, våra lärare skulle åka ut 1-2 veckor under hösten och spela på utvalda större skolor i Nacka för att få elever på trumpet, trombon, saxofon. Blåsinstrumenten är tyvärr på utdöende, ett problem som gäller hela Sverige och vi har ännu efter 5 år endast tre saxofonelever.

Vi fick avslag då Länsstyrelsen (läs Tillväxtverket) ansåg att detta var ”marknadsföring”. 50 000 kronor var det sökta beloppet och vi måste själva lägga lika mycket. Om vi kunde visa upp och locka ungarna till att vilja lira dessa häftiga tuffa instrument skulle vår unga, fräscha, framåtsträvande musikskola bli ännu fräschare med flera jazzband, blåssektioner i våra soul- och popband osv osv…. Dessutom generar åtgärden i bästa fall att ytterligare några musiker, blåsare, får en inkomstkälla till – nya jobb för Sverige.

För mig är produktutveckling även att motverka en negativ utveckling, då t ex livemusiken alltmer försvinner från tv, radio och våra scener.

Om Tillväxtverket hanterade ”våra” pengar på ett seriöst och ändamålsenligt sätt skulle till exempel Musikania kunna göra ännu mer för ett levande kulturliv, vi gör redan mycket. Om Tillväxtverket ägnade sig åt sitt egentliga uppdrag, att generera tillväxt, istället för att vältra sig i luxuösa verksamheter skulle utfallet säkert bli betydligt bättre.

Tillväxtverket och vår Näringslivsminister verkar ju inte veta hur verksamheten egentligen går, hur mycket tillväxt Tillväxtverket egentligen genererar!

Våra sökta blygsamma 50 000 kronor skulle generera betydligt mer tillväxt än några vinprovningar för Tillväxtverkets viktiga chefer och anställda!!

Redan 2005 slog trombonisten Nisse Landgren larm om ”blåsardöden”. Kanske Peter Asplund, Anders Bergcrantz, Christian Lindberg, Magnus Lindgren, Jonas Kullhammar med flera är den sista generationen blåsare. Lyssna med landets musikhögskolor så får ni veta hur illa ställt det är.

Med vänlig hälsning

Janne Kullhammar

Musiker och rektor

Fotnot: hör intervjun med Janne Kullhammar i Mitt i Musiken