Jazz Bara på Vetlanda museum

JazzBara Vetlanda

Till Alvesta Jazz & Blues 20-års jubileum fick basisten Mattias Welin i uppdrag att sätta ihop en grupp för att musikaliskt fira klubben. Det hela var tänkt som ett engångsprojekt, men själv hoppades jag på fler spelningar eftersom det lät väldigt bra.

Någon med anknytning till Vetlanda kommuns musiksatsning på museet i nämnda stad tyckte detsamma! Därför spelade Jazz Bara för andra gången under onsdagskvällen inför en lyssnande och intresserad publik.

Och musiken lät mycket bra även denna gång. Lite annorlunda kanske, men det tror jag mest berodde på skillnaden i lokal. En varm och förtätad jazzklubb i Alvesta, ett rum med högt i tak och målningar från pågående utställning på väggarna i Vetlanda. Ljudmässigt lite svårbemästrat, men grupppens ljudansvarige (glömde skriva upp hans namn!) gjorde ett gott jobb och fick till en fin balans mellan musikerna.

Man inledde som trio i ett par tre nummer, precis som i Alvesta med Örjan Hultén som upphovsman. Låtar som ofta har en östeuropeisk eller turkisk grundton. Fint spel från Hultén på både sopran och tenorsax, allt smidigt pådrivet av rytmiskt samarbete mellan Mattias Welins ”akustiska” elbas och Petter Berndalens fantastiskt varierade slagverk.

Sedan anslöt sångerskan Linda Pettersson med finstämda tolkningar av några småländska skillingtryck. Visa från Tingsryd om att lämna hembygden, kanske för att emigrera till Amerikat. Hultén illustrerade denna resväg med bluesbaserat spel som kändes helt kongenialt.

Just skillingtryckens släktskap med bluesen tycktes självklar, även om våra svenska visor oftast har en mer poetisk eller filosofisk grundton. Någon visa slutade med klokskapen att pengar inte köper en plats i himlen! Bluesens deviser är lite råare, ”det jag inte kan köpa för pengar, har jag ingen användning för!” (fritt översatt från John Lee Hooker, I need some money).

Efter paus blev det istället flera amerikanska klassiker, Comes love och den lite ovanligare Long as your living, med text av Abbey Lincoln. Även låt skriven av Peter Gabriel som gjorde sig fint i jazzformat. Pettersson visade också sitt vokala kunnande med ordlösa improvisationer i två Etyder skrivna av Hultén.

Återigen en fin konsert som bevisar att levande musik är bäst ”Hvergang!” Just att kunna se till exempel kommunikationen mellan Welin och Berndalen i ett rytmiskt utbyte och det stora leendet när det hela funkar, adderar verkligen till den musikaliska upplevelsen.

Mycket fint musik-initiativ av Vetlanda kommun som även fått visst stöd av Landstinget i Jönköpings län. Mer kommer i höst och musikintresserade i regionen bör hålla sig uppdaterade!

Text: Jan Strand

Foto: Lena Hallinder-Berglund

Vetlanda museum, 2 april 2014.

Jazz Bara: Örjan Hultén ts ss, Mattias Welin elb, Petter Berndalen dr perc, Linda Pettersson vo.