Jazz in New York for Dummies – Part 2

LenoxLounge_ext

Tillbaka i New York för att besöka ytterligare ett par jazzklubbar – följ med!

Lenox Lounge tillhör de klassiska jazzetablissemangen i New York. Inte ett lika välkänt namn som Birdland eller Village Vanguard, men en genuin klubb, för tiotalet år sedan restaurerad till sin forna glans.

Med sitt läge i Harlem, vid korsningen av Lenox Avenue och 125:e gatan, och med Apollo Theatre några kvarter bort, har klubben erbjudit jazz sedan 1939. Man passerar genom baren, och kommer så in i det allra heligaste, The Zebra Room, med sina karaktäristiska randiga tapeter.

LenoxLounge_int

Det är söndagskväll, och då står på programmet som vanligt ”open mic”, det vill säga att en hustrio finns på plats, och den som känner sig manad att sjunga får skriva upp sig på en lista för att sedan kallas fram till micken i tur och ordning.

Det känns lite ödsligt till att börja med, för oss sex personer som hänger på låset klockan sju. Men det tar sig, och under ledning av pianisten Lafayette Harris blir stämningen trivsam. Och vartefter kvällen går strömmar folk till, både publik och sångare.

Lafayette Harris är söndagskvällarnas fasta maestro, men för denna kväll har han två nya medmusikanter, basisten Howard Britz och den mycket kreativa trumslagaren Shirazette Tinning. Tillsammans bildar dom en tight trio som inte har några problem att leverera vad som behövs.

MrJoe

Sångarna är en blandad skara i alla avseenden, men repertoarvalet är som regel från den amerikanska sångboken. Här finns yngre som ser detta som en väg att få erfarenhet, och här finns Mr. Joe, en veteran från teatervärlden som har sångkvällarna på Lenox Lounge som ett andningshål, och här finns Rosella, som kommer loss i Good Morning Blues.

Det blir en annorlunda jazzkväll, opretentiös och avslappad.

Smalls_ext

Vid korsningen 10:e gatan och 7:e avenyn i West Village ligger sedan 1993 källarklubben Small’s, en liten klubb med stort program. Varje kväll presenteras två, tre, ibland fyra akter med start vid halvåtta, och sista bandet går på scen efter midnatt. Trivsam källarstämning, brokig möblering och bar längs ena långsidan.

En tidig fredagskväll kunde vi avnjuta Tardo Hammer Trio, något av ett husband med regelbundna spelningar på klubben. Här finns Tardo Hammer, en New York-pianist som huserat i många olika sammahang sedan debuten 1973, och här finns Lee Hudson på bas och Jimmy Wormworth på trummor.

TardoHammer

 

Trion

På Small’s var för övrigt basisten Kenji Rabson en flitig artist innan han flyttade till Sverige, kunde Mitch Borden i dörren meddela.

Klubben har också en ovanligt ambitiös webbplats, www.smallsjazzclub.com, där artisterna presenteras grundligt, och där det också finns mängder med ljudfiler från konserterna. Och till råga på det så kan den som är uppe sent – eller tidigt – kolla direkt video från klubben, från 19.30 till stängningsdags, i svensk tid från 1.30 på morgonen till framemot 8-tiden på morgonen.

Listening

Text & foto: Olle Hernegren