Jazz på sjön

Att kombinera en sjöresa med en musikupplevelse låter inte så tokigt. Den som gärna lyssnar på jazz har en hel del att välja på i båtvägen, både långt bort och i nordiska farvatten.

I Göteborg finns föreningen Classic Jazz som samarbetar med Stena Line kring jazzkryssningar till Fredrikshavn och Kiel några gånger om året. Nästa kryssning är till Fredikshavn 9 juni, när Sir Bourbons Dixieland Band spelar, och till Kiel den 23 september, då med Second Line Jazzband på scenen,

Den som finns i Stockholmstrakten kan ägna sommarens tisdagskvällar åt en jazzkryssning med m/s Gustafsberg VII som avgår från Nybroviken. Ombord finns oftast Sveriges Jazzband med gäster som Claes Janson, Arja Saijonmaa, Siw Malmkvist och Lill Lindfors. Och Viking Line ordnar jazzkryssningar till Åland. nästa gång den 29 september.

Långt bort? Sex dagar till sjöss i Västindien med Ken Peplowski, Janis Siegel Quartet, James Moody, Butch Miles, Gary Smulyan, Randy Brecker och många fler kan bli verklighet i månadsskiftet januari – februari 2011 genom The Jazz Cruise.

Men åka långt är ingen garanti för en större musikupplevelse – läs bara Leif Domnérus hågkomster av en jazzkryssning med Viking Lines Cinderella – Swingtime in Springtime. Leif Domnérus återkommer dessutom med ett längre reportage om jazzkryss på Ålands Hav i nästa nummer av Orkesterjournalen.