Jazzagenturen släpper maratonsession

Foto: Pontus de Wolfe

Jazzagenturen är ett nätverk bestående av jazzmusiker och band under ledning av producenten Pontus de Wolfe. Agenturen har funnits sedan 2014 och har fungerat som ett bokningsbolag av jazzband till fester, events och bröllop, men även liveklubbar och artistsamarbeten. Genom ett stort nätverk musiker har Jazzagenturen kunnat förmedla band efter storlek och behov och fyllt en lucka mellan arrangörer och musiker som inte alltid hittat till varandra med självklarhet.

– I våras när Covid-19 slog till ordentligt, och möjlighet efter möjlighet att spela live släcktes kände jag behovet av att göra något drastiskt för att kunna tillmötesgå den nya verkligheten. Jag jobbar ju som producent och låtskrivare, och det var medan jag satt och deppade framför en Miles Davis-dokumentär som berättade om hans mastodont-inspelningar, Prestine Sessions då han spelade in 32 låtar under tre sessions som det slog mig att det var dags att kombinera de här två sidorna, och att göra det på ett bombastiskt sätt – så vi måste givetvis toppa Miles och spela in 50 låtar under en session istället, berättar de Wolfe.

Dessa inspelningar kommer släppas fortlöpande i fem volymer under 2020, varav den första kom den 12 juni följt av Stockholm Corona Sessions vol. 2 som släpptes nu den 7 sep. Vid årets slut kommer även det bästa från Stockholm Corona Sessions samlas på en dubbelvinyl som släpps i en limiterad upplaga.

Medverkande musiker på den andra sessionen är Fredrik Hermansson, Moussa Fadera, Fredrik Lindborg, Carl Bagge, Martin Hoper, Leo Lindberg, Kenji Rabson, Nils Janson, Björn Jansson, Konrad Agnas, Jonas Bäckman, Erik Palmberg with Isabella Lundgren, Matilda Gratte, Lina Nyberg & Niklas Lind som framför nya verk varvat med nytolkningar av gamla klassiker.

-I början av april började jag ringa runt till mina mest förtrogna instrumentalister, och absolut alla som hade möjlighet tackade ja. Det löste sig så att det blev tre ensembler ledda av pianisterna Fredrik Hermansson, Carl Bagge & Leo Lindberg. Fredrik skulle slå sig ihop med Fredrik Lindborg (sax), Nils Janson (trumpet), Björn Jansson (sax), Konrad Agnas (trummor) och Niklas Fernqvist (bas) och köra det storbands-aktiga förmiddagspasset. Bagge, Martin Höper (bas), Jonas Bäckman (trummor) och Erik Palmberg (trumpet) skulle utgöra kompgruppen med gästvokalister under eftermiddagen, och Leo skulle tillsammans med Moussa Fadera (trummor) och Kenji Rabson (bas) få utgöra det stökiga klubb-bandet på kvällen. Varje grupp fick fyra timmar, det blir fyra låtar i timmen – det klarar man. Musiken är inspelad av Linn Final på Rixmixningsverket, och producerad, mixad & mastrad av mig fortsätter de Wolfe.

Hur har projektet finansierats?

-Vi var ganska tidigt ute med att söka jazzpublikens hjälp, och med lite sms- och Facebook-kampanjande fick vi ihop 14.000:- i donationer vilket täckte studiohyran + smågodis. Vi särskilde oss lite genom att inte satsa på en streamad konsert som många andra, utan något som finns kvar även efter det att krisen är över. Vi fick en push och lite star quality av våra fina gäster Lina Nyberg, Isabella Lundgren, Niklas Lind och Matilda Gratte, och sen var ju konceptet ”20 musiker, 50 låtar på 12 timmar” spännande och ganska lätt att kommunicera, vilket fått både Jazzradion i P2, Spotify och skribenter från hela världen som All About Jazz att haja till. Ingenting hade dock gått att få till utan den fantastiska kvaliteten som musikerna och tagningarna utgör såklart.

Alla musiker har ställt upp utan förskott, jag mixar, mastrar och släpper allt själv och när pengarna förhoppningsvis börjar trilla in delar alla exakt lika på royaltyn. Det finns en styrka av att alla i projektet drar lika, och jag tror alla gynnats av att få göra något man kan känna stolthet över när mycket annat är tufft.

En tredje volym är redan inspelad?

-I nuläget har vol. 2 (verket kommer släppas i 5 stycken) precis kommit ut, och vi har bra playlist-representation på Spotify som på Svensk Jazz, Jazz X-press och Chilled Jazz. Jag har precis börjat mixa vol. 3, och planen är att alla ska ha hunnit ut innan årsskiftet, med en dubbel-LP i limiterad upplaga som samlar det bästa ute lagom till jul. Idéerna har så klart börjat koka över om vad man kan göra härnäst, det kommer definitivt höras mycket från Jazzagenturen på skiva även efter pandemin. Så den riktiga segern är ju trots allt att ha kunnat ta någonting positivt ut ur den här jäkliga situationen. Det hoppas vi kunna vara inspirerande för många!

Spotifylänk: https://open.spotify.com/artist/0PfYT2Yk58IWMc83t0iuiO?si=WCFk0pu-SaCG8-f1daXunw

Patrik Sandberg

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.